close
България

Ямбол отбеляза 9 май – Ден на победата и Ден на Европа

1

С тържествен ритуал пред паметника на Георги Дражев и на загиналите през войните ямболци, днес бе отбелязан 9 май в Ямбол.

„Изминаха повече от седем десетилетия от края на най-страшната война в историята на човечеството. Нека на днешния ден отдадем своята заслужена почит към загиналите и към всички дали своя принос за победата над Хитлеристка Германия и за възцаряването на мира в Европа“, изтъкна в своето приветствено слово зам-кметът на община Ямбол Илиана Бицова.

Честването започна с празнична програма на ямболския Духов оркестър при Народно читалище „Съгласие – 1862“. Поднесени бяха венци и цветя на признателност към загиналите.

Днешният празничен 9 май е Ден на отворени врати във всички ямболски музеи – Регионалния исторически, в Музея на бойната слава, Интерактивен музей „Безистен“ и Художествена галерия „Жорж Папазов“.

Под мотото „Ямбол – отлична европейска дестинация за културен туризъм“ преминават и инициативите за популяризиране на Ямбол като част от европейската мрежа на ЕДЕН дестинациите за културен туризъм. Проявите са посветени на Деня на Европа и във връзка с европейската година на културното наследство.

Жителите и гостите на Ямбол днес имат възможността да посетят информационен щанд за популяризиране наградата на община Ямбол като нова дестинация за културен туризъм, разположен до Културно-информационен център „Безистен“.