close
България

Ямбол събра за шеста година любители на ролери от цялата страна

3
Градският парк на Ямбол предлага отлични условия за любителите на ролерите и скейтбордовете. Това заяви Калин Стайков от столичния ролер-клуб, който беше и участник, и главен съдия на VI-тото издание на Национален ролерфест – 2024 в Ямбол.
Състезанието, което е част от спортния календар на Община Ямбол, се проведе в навечерието на Деня на Ямбол (Свети дух-24 юни) и на Националния ден на безопасността на движението по пътищата (29 юни). Негови организатори са Община Ямбол, Младежки културен център „Георги Братанов“ и групата „Да караме заедно ролери“ – Ямбол.
Проявата е изцяло насочена към мобилността и алтернативните начини на предвижване из града, а Ямбол е единствената община, която е провеждала такъв фест с перфектна организация без прекъсване вече 6 години при дъжд и при слънце и а условията за развиване на този спорт в гр. Ямбол с всяка изминала година стават все по-добри, каза още Калин Стайков. Той благодари и на момчетата от Младежкия парламент гр. Ямбол, които съдействаха при организацията на трасетата, обезопасяването им и безпроблемното протичане на състезанията във всички групи.
Ролерите също са начин на предвижване в града, стига да има съответната инфраструктура, като велоалеи, пътища и тротоари без дупки. През последните 5 години ние положихме доста усилия да изградим 11 километра велоалеи, които свързват вече различни квартали на града. В ход са и процедурите по изграждането на атракционен парк за скейтборд, ролери, тротинетки и BMX велосипеди в Градския парк, припомни заместник-кметът на Община Ямбол Васил Александров, който даде старт на състезанието.
И тази година в състезанието се включиха десетки състезатели от София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Ямбол и други населени места. За втора поредна година, специално за състезанието, пристигна участник от Мадрид, Испания. Участниците бяха разделени в четири възрастови групи: първа – деца от 6 до 8 години; втора – от 9 до 11 години; трета (юноши) – от 12 до 14 години; четвърта – всички състезатели на повече от 15 години. Оценяването беше отделно за момичета и момчета, жени и мъже.
Категориите, в които се състезаваха любителите на ролерите, бяха Speed Slalom (преодоляване на ред от 20 конуса на един крак за най-кратко време) и Cross Country (преминаване по предварително зададен атрактивен маршрут със завои за най-кратко време). Журито с удовлетворение отбеляза, че все повече жени и деца се включват в подобни прояви.
Най-голям интерес и участници имаше от момичета от 6 до 8 години и организаторите и журито взеха решение да ги разделят в две категории, а многократният шампион Владимир Влаев предостави като награда и своята купа от дисциплината Крос-кънтри – мъже, за да зарадва децата.
В категория Крос-кънтри момичета на 6-7 години първото място зае Ередина Стефанова Янкова (на 7 години) от гр.Ямбол, нейни подгласнички са Крисия Донева (на 6 години) и Никол Енева (на 7 години) от гр. Ямбол, а на четвърто място се класира Екатерина Стайкова (на 6 години) от гр. София.
При 8-годишните момичета в категория Крос-кънтри първото място е за Ана-Мария Борисова от гр. Сливен. На второ и трето се класираха Вики Маринова от гр. София и Велина Кирилова от гр. Ямбол, а на четвърто – Гергана Герганова от гр. Ямбол.
При момчетата в същата възрастова група Крос-кънтри от 6 до 8 години, първото място грабна миналогодишният шампион от Варна – Стефан Ралчев на 8 години.
Теодор Стайков от гр. София стана първи в категорията Крос-кънтри за деца от 9 до 11 години.
На първо място в следващата категория при момичетата се класира 11-годишната София Светослав Георгиева (на 11 години) от София, следвана от деветгодишните Даниела Стаменова Иванова от Ботевград и Катерина Янкова от София.
Безапелационна в категорията Крос-кънтри момичета от 12 до 14 години беше отново Никол Павлова от гр. София, която тази година за последен път се състезава в детските групи. Ще очакваме да видим Никол следващата година вече в състезанието при жените.
В състезанието при момчетата от 12 до 14 години, класацията изглежда по следния начин: първо място за Шами Желев от гр. Пловдив, второ – за Александър Янков от гр. София, трето за – Стоян Донев на 12 години от гр. Ямбол, всички на 12 години.
Най-големите дози адреналин и най-високата скорост се вдигнаха отново в състезанието Крос-кънтри при най-възрастните.
При жените първенец е Кристина Янкова от гр.София, второто място е за Росица Стайкова от гр. София и третото – за Валентина Костадинова от гр. Ямбол, която за втора година се състезава при жените и не отстъпва в борбата за медалите при дамите с опит.
При мъжете купата остана отново в гр. Ямбол, благодарение на Владимир Влаев. Второто място е за Калин Стайков от гр. София, а третото – за Боцко Божинов от гр. Варна.
В състезанието Спийд-слалом жени, което се проведе отделно от мъжете за първи път тази година и за което организаторите не поставят възрастови ограничения, а очакват от състезателите само желание и много добри умения, победител е Росица Стайкова, следвана от Никол Павлова и София Георгиева, всички от гр. София.
При мъжете купата грабна Владимир Влаев от гр.Ямбол. На второ и трето място са варненците Любомир Ковачев и Боцко Божинов.
Тази година организаторите дадоха и два медала за най-атрактивно падане. Единият медал отиде при Момчил Стефанов от гр. София, който се състезаваше в категорията Крос-кънтри момчета от 12 до 14 години. Момчил участва за поредна година и само малшансът тази година му попречи да вземе купата в неговата категория. Вторият медал за най-атрактивно падане беше за Виктор Влаев на 15 години от гр. Ямбол, който вече се състезава в дисциплината Крос-кънтри при мъжете. Виктор спечели сърцата на публиката като в квалификациите при мъжете водеше до последно и доста убедително в своята група, на последния завой загуби баланс и падна с доста охлузвания, но въпреки всичко стана и завърши този рън.