close
Свят

Япония отбеляза 72 години от ядрената бомба над Хирошима

qponiq-hiroshima

Япония отбеляза 72 години от американската атомна бомбардировка над Хирошима.

С минута мълчание беше почетена паметта на жертвите на ядрената бомба, погубила общо 140 000 души. По традиция минутата мълчание беше обявена точно в 08:15 часа местно време (23:15 ч. в събота по Гринуич) – в момента, който на 6 август 1945 г. над града беше извършена първата атомна бомбардировка в света.

При избухването на четиритонната уранова бомба, хвърлена от американския бомбардировач Б-29 веднага са загинали между 70 и 100 хиляди души. До края на 1945 г. броят на жертвите нараства до 140 хиляди, а хиляди японци десетилетия страдаха от последиците от облъчването.

Паметната церемония се състоя в Парка на мира в центъра на Хирошима. На нея присъстваха представители на над 80 държави.

Кметът на Хирошима Кадзуми Мацуи призова всички страни по света напълно да се откажат от ядреното оръжие. „Гражданското общество разбира, че ядреното оръжие е безполезно за гарантиране на сигурността на държавата. Днес една бомба може да бъде хиляди пъти по-мощна от тези, които бяха хвърлени преди 72 години.

Всяко използване на ядрено оръжие може да превърне целия свят в ад“, заяви кметът.

Японският премиер Шиндзо Абе отбеляза, че за постигане целта за свят без ядрено оръжие е нужно участието като на ядрените, така и на неядрените страни. „Япония като единствената страна, подложена на атомна бомбардировка, трябва да предприема неуморни усилия за постигане на свят без ядрени оръжия“, изтъкна Абе. /cross.bg