close
България

Ясни са имената на лауреатите на Десетия национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов”

damqn damqnov

Подадени за участие бяха 62 книги на автори от цялата страна – Харманли, Перник, Бургас, Пазарджик, Мездра, Нова Загора, Пловдив, Мадан, София, Сливен, Ямбол и др. В конкурса участват и 31 автора, които са издали дебютната си стихосбирка. Те са представители на писателската гилдия на София, Разград, Разлог, Варна, Нови Пазар и др.

Със Заповед на кмета на Община Сливен Стефан Радев беше назначено жури, което да определи носителите наградите. Председател на комисията е съпругата на Дамян Дамянов – поетесата Надежда Захариева. Участниците оценяват и: поетесата Валентина Радинска – носител на наградата на Община Сливен за литература и изкуство „Добри Чинтулов” за 2014 г., Тенко Тенев – поет, председател на Дружеството на писателите в Ямбол и носител на наградата „Дамян Дамянов” за 2008 г., Деньо Денев – поет, носител на наградата „Добри Чинтулов“ за 2013 г., и носител на наградата „Дамян Дамянов“ за 2012 г., и д-р Росица Петрова-Василева – директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен.

Наградата „Дамян Дамянов“ за 2024 г. получава Кръстьо Раленков от гр. Пловдив .

Кръстьо Раленков е роден през 1965 г. в гр. Панагюрище. Завършва философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на няколко поетически книги – „Денят на еднодневката“, „Кислород“, „Смъртта разпитва вече кой си“. Има публикации в периодичния печат и редица литературни издания.

Той получава плакет, диплом и парична премия в размер на 1 500 лв., осигурени от Община Сливен.

Награда за дебют се присъжда на Анастасия Стоева от гр. София.

Анастасия Стоева е критик, поет, дизайнер, илюстратор и аниматор, изучавала анимационно кино в Нов български университет. Публикува разкази, статии, сценарии и стихове в различни периодични издания. Пише редовно за културното издание „Програмата“, където работи като отговорен редактор до 2023 г. От 2023 г. е графичен дизайнер в издателство Musagena.

Наградата за дебют се предоставя от Агенция Компас – Сливен – грамота и ангажимент за издаване на следващата книга на отличения автор.

 

Връчването на наградите на отличените творци ще се състои на 14 май 2024 г. от 18.30 ч. в зала „Сливен“ . В награждаването специално участие ще вземат младежите от театрална трупа „Опит за летене“ и Рок-група „Монолог“ при Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“.