close
България

Яхтата “Фурия” тръгва да прекосява Северния Атлантик с бургаски флаг на мачтата

qhta

Яхтата „Фурия“ тръгва да прекосява Северния Атлантик с бургаския флаг на мачтата. Това е първо българско участие през новото хилядолетие в най-стара презокеанска ветроходна регата за непрофесионалисти, известна като OSTAR, а във формата за двучленни екипажи – Twostar. Бургазлиите Михаил Копанов и Диан Зайков трябва да прекосят бурните води между Британия и САЩ почти по същия маршрут, по който е пътувал корабът „Титаник“ през 1912 година.

Стартът на състезанието ще бъде даден в град Плимът на 29 май, понеделник, 12 часа местно време, а финалът е в Нюпорт, щата Роуд Айлънд. Участват общо 22 ветрохода – 16 в класа за „самотници“ и 6 при двучленните екипажи, един от които е нашият. През последните десетина дни Мишо и Диан работиха по подготовката на „Фурия“ – натъкмяване на платна, такелаж, зареждане с храна. Двамата са в добро физическо състояние и амбицирани да подобрят най-доброто българско постижение по този маршрут – 22 дни, 9 часа и 12 мин., постигнато през 1986 г. от Светлозар Тенев и Васил Попов с яхта „Булкон Стар“.

Михаил Копанов и Диан Зайков вече имат опита и шампионска купа в своя клас от подобно състезание, но по южното направление – от Канарските острови до Карибите. Сега обаче предизвикателството е по-голямо, защото ще минат през зоната на айсбергите, Разстоянието за преодоляване е около 3000 морски мили, с курс на плаване от изток на запад – срещу преобладаващите ветрове, при минусови температури, в тежките условия на Северноатлантическия океан.

За първи път Мишо и Диан ще консумират по време на това плаване предимно дехидратирани храни, подобни на тези, които използват космонавтите. Те са леки и не заемат място, а екипажът се е постарал да облекчи по всякакъв начин товара на лодката, за да е лека и бърза.

„Искаме да представим достойно бургаската и българската ветроходна школа. Твърдо вярваме, че е време да се възродят българските състезателни участия в презокеанските регати и успехите от 80-те години на миналия век. Благодарим на кмета Димитър Николов и общинските съветници в Бургас за оказаната помощ. Както винаги досега, ние ще дадем всичко от себе си за победа“, казаха в навечерието на старта двамата ни ветроходци, които са състезатели на „Порт Бургас“.

С решение на местния парламент, Община Бургас подкрепи участието им в състезанието с 10 000 лв. Яхтата „Фурия“ пък е предоставена безвъзмездно от нейния собственик Румен Котов.