close
България

Активи на „ВиК“ за 6,4 млн.лева са заведени по баланса на областната администрация

vik

Активи на „В и К“, публична държавна собственост, на стойност 6,4 млн.лева са заведени по баланса на областната администрация, съобщи на среща с журналисти областният управител на Сливен Чавдар Божурски. Работи се по съставянето на актове за държавна собственост на язовир „Асеновец“ и другите имоти, държавна собственост. Приемането на активите е част от започналата реформа във В и К – отрасъла, допълни Божурски.

Съгласно институционалната рамка на реформата бе създадена Асоциация по В и К като самостоятелно юридическо лице. Асоциацията е с адрес в областната администрация и нейната обособена територия съвпада с територията на Сливенска област. Председател е Областният управител като представител на държавата, членове са общините. Основната й задача е управлението на В и К-системите, като системите публична държавна собственост се завеждат в баланса на областната администрация, а тези, които са публична общинска собственост – в баланса на съответната община. С договор между асоциацията и „В и К“ ООД всички активи са предадени за стопанисване и експлоатация на В и К-оператора за срок от 15 години.

Реформата бе необходимо условие за европейското финансиране на отрасъла, заяви още областният управител Божурски. Сливен е сред 14-те области в страната с окрупнени В и К – оператори, за които МРРБ подписа договори за регионални прединвестиционни проучвания. На територията на областта ще бъде получено финансиране по ОП „Околна среда“ за агломерациите Сливен и Нова Загора. Инвестиционните проекти за Сливен са за над 59 млн.лева – за канализация в кв. „Речица“, вътрешна водопроводна мрежа, довършване на пречиствателната станция за питейни води и свързването й с мрежата на града. За Нова Загора средствата са за над 20 млн.лева – за пълна реконструкция на съществуващата пречиствателна станция за отпадни води, ремонти на водопроводна и канализационна мрежа.