close
България

Анкетират 90 домакинства в Сливенско

anketirane

От началото на април 2018 г. Националният статистически институт, чрез териториалните статистически бюра в страната, започва провеждането на Наблюдението на домакинските бюджети в новоизбрани домакинства.

Изследването е ежегодно и е включено в Националната статистическа програма за 2018 година. В него ще вземат участие 90 домакинства от област Сливен, избрани на случаен принцип, които са разделени в три подизвадки от по 30 домакинства. В периода април – юни 2018 г. домакинствата от всяка подизвадка се включват последователно в Наблюдението на домакинските бюджети. Всяко домакинство участва в изследването четири пъти в рамките на дванадесет месеца на ротационен принцип.

По време на своето участие домакинствата попълват дневници за получените доходи и направените разходи през текущия месец, както и информация за нерегулярните доходи и направените разходи за предходните два месеца, когато не са участвали пряко в изследването.

Наблюдението на домакинските бюджети е най-старото извадково статистическо наблюдение в България. Провежда се от 1925 г., когато Главна дирекция на българската статистика публикува данни за бюджетите на 1 385 домакинства в страната. Това наблюдение е основен източник за получаване на обобщена информация за доходите, разходите и потреблението на населението в страната, която е необходима за разработване на различни политики и мерки в социалната сфера. Подобни изследвания се провеждат във всички страни от Европейския съюз и в редица страни по света и представляват неделима част от дейността на статистическите институции.

В Сливенска област изследването ще се проведе в 8 населени места: гр. Сливен, гр. Нова Загора, гр. Котел и селата Бял кладенец,Любенова Махала, Младово, Самуилово и Сборище. Анкетьорите, които ще посетят домакинствата, са задължени, съгласно Закона за статистиката, да пазят в пълна тайна получената от тях информация. Същите ще се легитимират със служебна карта, издадена от ТСБ – Югоизток, отдел „Статистически изследвания – Сливен”. /dariknews.bg