close
България

Ансамбъл за народни песни и танци-Сливен празнува 60 години

ansambyl narodni tanci sliven

На 18 декември от 19.00 часа в залата на Драматичен театър „Стефан Киров“ ще се проведе юбилеен концерт по повод 60 години от създаването на Ансамбъл за народни песни и танци-Сливен. Билетите за спектакъла вече свършиха. Заради големия интерес формацията организира и втора дата, която ще бъде на 27 декември в зала „Сливен“ от 18.00 часа.

Ансамбъл за народни песни и танци-Сливен е създаден през 1959 година за издирване и творческо пресъздаване на българския фолклор. През 1977-а получава статут на професионален ансамбъл. Репертоарът му съдържа много песни и танци от огромното фолклорно наследство на сливенския регион, както музикални и танцови композиции от всички региони на страната.

Изпълнителите от фолклорната формация са завършили Националните училища по изкуства като Хореографското училище в София, Музикалните училища в Котел, Широка лъка, Бургас и др. Част от тях са продължили своето образование и в АМТИИ – Пловдив, ВСУ „Черноризец Храбър“ – Варна, ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград.

Ансамбълът е имал над 6000 концертни изяви в България и чужбина през своята 60-годишна история. Участвал е в различни програми в Русия, Украйна, КНДР, Германия, Унгария, бивша Чехословакия, Румъния, Франция, Испания, Белгия, бивша Югославия, Турция, Молдова, Тунис, Йордания, Китай.

През 1986 година става носител на орден „Кирил и Методий – I степен“ за активна творческа и изпълнителска дейност и във връзка с 25 години от създаването му. През 1999-а печели „Златна лира” – награда от Съюза на българските музикални и танцови дейци и Министерството на културата за 40 годишния юбилей. 2009 година печели „Кристална лира” – награда от Съюза на българските музикални и танцови дейци и Министерството на културата за спектаклите „Хайдушка клетва” и „Хоро се вие сред Сливен” и 50 годишния юбилей. 2012-а – Награда за „Най-добро музикално изпълнение“ от град Тикирдак, Турция. 2014-а носи „Кристално огърлие“ – награда от Съюза на музикалните и танцови дейци в България по случай 55 годишния юбилей.