close
България

Антимафиоти и ДАНС участвали в международна операция срещу разпространението на криптовалута

komputyr

Служители на ГДБОП, съвместно със следователи от отдел „Следствен“ и под ръководството на прокурори от Специализираната прокуратура участваха в международна операция за неутрализиране на мащабна пирамидална структура за измами с търговска цел, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари чрез създаване и разпространение на виртуалната валута уанкойн (OneCoin).

Екипът, в който участват и служители на ДАНС, се включил в международното разследване на базата на международна поръчка за правна помощ от прокуратурата в германския град Билефелд (Северен Рейн-Вестфалия), пристигнала през октомври 2017 г. В работата по изпълнение на съдебната поръчка активно са съдействали представители на Евроджъст и Европол.

В рамките на искането на германската прокуратура, са предприети конкретни процесуално-следствени действия на територията на България спрямо българско търговско дружество и свързани с него лица, включително  две българки с германско гражданство. Разследващите установили местонахождението на сървърите в София и обслужващите ги фирми, използвани от международната престъпна организация. На 17 и 18 януари 2017 г.,  в присъствието на представители на Европол и германските разследващи органи, са претърсени офисите на българското търговско дружество, както и на още 14 други дружества. Иззети са множество веществени доказателства, включително сървъри. До момента са разпитани 50 д. като свидетели.

В рамките на международното разследване е изяснено, че регистрирано в Обединените арабски емирства дружество действа чрез стотици свързани с него дружества на 4 континента. То въвежда разплащания с уанкойн (по подобие на криптовалутата биткойн). В Германия и в други държави разпространението на уанкойни е забранено. Според местните контролни органи, уанкойните служат като платежно средство, чрез което се заобикаля местното законодателство, уреждащо платежните услуги.  Има съмнения, че чрез схемата „уанкойн“ може да се финансират организирани престъпни групи и терористични организации.

Българското дружество е изпълнявало функциите на фактически търговски представител и дистрибутор на виртуалната валута, създадена от регистрираната в ОАЕ компания. В момента дейността на свързани с нея дружества се разследва още в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украина, Литва, Латвия, Естония и много други държави.