close
България

БАБХ откри 3 вида сирене и 2 вида кашкавал без мляко

sirene i kashkaval

Вече втора година по инициатива на дирекцията „Контрол на храните“ към Българската агенция по безопасността на храните (БАБХ) комисия от представители на агенцията, Асоциацията на млекопреработвателите, Националната асоциация на млекопреработвателите и Комисията за защита на потребителите правят внезапни проверки в търговската мрежа, като на произволен принцип взимат проби от сирене, масло, кисело, прясно мляко и други млечни продукти, които изследват.

Целта е да се установи дали се спазват изискванията на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти и дали в тях не са вложени немлечни мазнини, съобщават от БАБХ, цитирани от БТА. По предварително споразумение всяка седмица на ротационен принцип представител на една от организациите определя различни търговски обекти, откъдето всеки член на комисията взима по два вида млечни продукти от различни производители за лабораторно изпитване.

През 2017 г. са взети общо 169 проби от следните храни: 98 бр. от сирене; 46 бр. от кашкавал; 17 бр. от масло и 8 бр. от кисело мляко. При лабораторното изпитване на пробите е установено, че в 5 от тях е имало наличие на немлечни мазнини (в 3 проби сирене и в 2 проби кашкавал), което е 2.96 процента установени несъответствия.

За констатираните несъответствия са предприети мерки за изтегляне от пазара на тези храни и за преетикирането им като имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко. На нарушителите са съставени и връчени актове за установяване на административно нарушение. Проверките продължават и през 2018 г., като на продуктите се прави и физико-химичен анализ за съдържание на мазнини, вода и други показатели. /NOVA