close
LifeStyle

Безсънието е свързано с повишен риск от инфаркт

bezsynie-spane

Хората, които страдат от безсъние, са с 69 на сто по-висок риск от инфаркт в сравнение с нестрадащите от това разстройство на съня, установи изследване, представено на годишната научна конференция на Американския колеж по кардиология и цитирано от „Медикъл Експрес“ и БТА.

Авторите на изследването са провели наблюдения в период от девет години. Те са установили също, че хората, които спят по пет часа или по-малко на нощ, са по-застрашени от сърдечния удар. Страдащите едновременно от диабет и безсъние са двойно по-застрашени от удар.

Безсънието е най-разпространеното разстройство на съня, но по много начини вече не е само заболяване, а повече житейски избор. Просто не отдаваме нужното значение на съня, каза Йомна Дийн, студентка от университета на Александрия, Египет и автор на изследването. „Нашето изследване показа, че страдащите от безсъние е по-вероятно да получат сърдечен удар, независимо от възрастта, и че инфарктите сполитат по-често жените с инсомния“, каза тя.

Изследователката съветва да се поддържа добра хигиена на съня, стаята да бъде тъмна, тиха и прохладна и да оставяме далеч електронните устройства преди лягане.