close
България

Беше обсъдена готовността за зимния сезон в Община Сливен

DSC_6552

На заседание в Щаба за изпълнение плана за защита при бедствия бяха обсъдени мерките, свързани с готовността на общината за зимния сезон.

Заседанието се водеше от заместник – кмета Румен Иванов, като заместник председател на Щаба. Участие взеха отговорните длъжностни лица в Общинска администрация ,,Общинска инфраструктура”, учебни, здравни, културни и социални дейности, представители на РС ПБЗН, ОД на МВР – Районно управление Полиция и сектор ,,Пътна полиция”, РЗИ, Електроразпределение ЮГ, ВиК – Сливен, ОП ЗГВР, ОП ,,Градска мобилност”, Общинска охрана и СОТ, Областно пътно управление.

В хода на симулация на ситуация на лоши метеорологични условия и възникнало пътно транспортно произшествие, всички присъстващи докладваха за готовността и мерките за съдействие, действие и взаимодействие по нейното овладяване.

След кратките доклади от симулацията, продължиха обсъжданията за готовността за настъпващия зимен сезон.

В рамките на обсъждането с коментари, анализи и предложения, стана ясно, че е приключила предварителната подготовка по зимното поддържане. Създадена е организация за постоянно дежурство на автомобили и длъжностни лица, които ще осъществяват контрол и координация с фирмите по почистването по улиците, спирките, тротоарите и местата за обществено ползване в град Сливен и зимното поддържане на общинската пътна мрежа.

При възникване на ситуация комуникацията и обмена на информация ще става чрез оперативен дежурен в общината, Оперативен център при РД ПБЗН и Полицията, както и дежурните в дружествата по почистването. При необходимост от осигуряване за населението със стоки от първа необходимост при възникване на ситуация също е създадена организация, съобщи по време на заседанието инж. Снежана Кънева, началник на отдел ”Сигурност и управление при кризи“ и секретар на общинския щаб. Тя допълни още, че от извършените проверки в 28 детски градини, 32 училища, 7 детски ясли и детската кухня, 6 здравни заведения, Художествената галерия, Историческия музей, Националния музей на текстилната индустрия, Драматичния театър, Регионалната библиотека, Симфоничния оркестър, Кукления театър и 19 социални заведения, е установено, че всички те имат готовност за работа при зимни условия. Заредено е гориво, извършена е необходимата профилактика на системите за отопление.

Общината има готовност за съдействие при медицинското осигуряване в случай на необходимост за болни на хемодиализа, хронично болни и родилки.

И през този сезон приоритетите при зимно поддържане на пътната инфраструктура следва нива – републикански, общински и други с местно значение. В града с приоритет се почистват главни булеварди и улици за обществения транспорт, достъп до обществено значими обекти – здравни, учебни и социални заведения, спирки, мостове и други места за обществено ползване. Сериозно внимание беше отделено за спазване на Наредбата за обществения ред и управлението отпадъците, които ясно регламентират, че ползватели и собственици на имоти са задължения да подъдржат прилежащия си терен за безопасно преминаване при снегонатрупване и образувана поледица. Важно е да се съобразява паркирането на автомобили, за да не се пречи на снегопочистващата техника. Всяка ситуация може да бъде овладяна, когато има необходимата предварителна организация и готовност. Подаваната информация от и за гражданите е задължително да бъде проверена и точна. Преекспорнирането може да доведе до излишни последици и за управлението и за населението.

Почистването с минерални соли на основните булеварди в града е разпределено в 10 маршрута, плюс кварталите и пешеходна зона.