close
Спорт

Бивши джудисти, треньори и съмишленици отбелязаха 45 години джудо в Сливен

DSC_4597

45 години от началото на организираните тренировки по джудо в Сливен бяха отбелязани на среща на бивши джудисти, треньори и съмишленици. Срещата беше организирана от Спортен Клуб „Джудо ветерани и приятели“ – Сливен.

Към гостите и организаторите своето приветствие отправи кметът Стефан Радев.

„Събитието днес е признание към всички вас за усилията, които сте полагали, за да популяризирате джудото сред хиляди млади хора и той е станал любим спорт на поколения сливналии. Община Сливен ще продължи да оказва своята подкрепа за различните видове спорт в името на децата, които изграждат характер, стават по-здрави, учат се на дисциплина и усвояват ценни качества, нужни за реализацията им в живота“, каза Стефан Радев.

Той връчи плакети за принос в развитието на джудото в Сливен на треньорите от спортните клубове:

Костадин Калоферов – първи треньор по джудо в Сливен

Георги Панев – треньор на обществени начала и бивш председател на АСК „Джудо“- Сливен, който в момента е почетен председател на клуба

Борис Божков – бивш треньор в АСК „Джудо“ – Сливен

Петър Вучков – треньор в АСК „Джудо“, Спортно училище „Д. Рохов“

Стефан Христов – треньор на обществени начала в АСК „Джудо“

Веселин Вълев – треньор на обществени начала в АСК „Джудо“

Тодор Марчев – треньор Тополчане

Георги Велев – бивш треньор в АСК „Джудо“, старши треньор в клуб Х.Димитър“

Стоян Велев – треньор в клуб „Х. Димитър“

Живко Мъндев – треньор в клуб „Х. Димитър“

Божидар Темелков – треньор в Спортна академия „Биоком“

Стоян Димитров – треньор в Спортна академия „Биоком“

Мартин Иванов – треньор в Спортна академия „Биоком“

Председателят на СК „Джудо ветерани и приятели“ – Кирил Кирчев, връчи награди за принос в развитието на джудото в Сливен на Живка Енева – вицеевропейски шампион от 1987 г. за девойки и на Борис Георгиев – второ място в Гранд шлем в Ташкент през 2021 г., шампион на европейско и световно първенства за полицаи

Георги Панев благодари на кмета и Общината за подкрепата, която оказват на спорта и поддържат спортите бази в Сливен. Той представи историята на джудото в града през годините и припомни основното мото на този спорт:

„Върви по ясно определен път и не се възгордявай от победата. Не убивай от загубата. Бъди предпазлив, когато е спокойно и не се страхувай, когато те заплашва опасност“ .

Поздравителен адрес към организаторите и участниците в срещата изпрати председателят на Общинския съвет Димитър Митев.

През годините хиляди деца в Сливен тренират джудо и участват в национални и международни първенства, като завоюват призови места за спортните клубове по джудо – АСК „Джудо и Джуджуцу“ – Сливен, СК по джудо „Хаджи Димитър 2006“ – Сливен, Спортна академия по Джудо „Биоком“ и Спортен клуб по джудо – Тополчане. С постиженията си на международното татами те прославят Сливен България.