close
България

Близо 3,5 т ракия задържаха митничари във ферма за патици

4

4395 л нелегална ракия задържаха митнически служители при три проверки от последните дни.

3455 л нелегална ракия задържаха митнически служители при проверка на територията на ферма за отглеждане на патици в село, в Ямболска област. Проверката е извършена на 21.11.2017 г. от мобилни митнически групи. В една от постойките, която по документи представлява аграрно помещение, митническите служители откриват 20 съда с вместимост от 150 и 200 литра, съдържащи течност с мирис на етилов алкохол (ракия) или общо 3 455 литра. В хода на контролните действия е изяснено, че откритият алкохол е собственост на работник със сключен с предприятието трудов договор. До приключване на проверката не са представени документи за платен, обезпечен, начислен акциз. Взети са проби за лабораторен анализ. След изготвяне на лабораторните експертизи ще бъде образувано административнонаказателно производство срещу нарушителя.

Други 560 литра ракия задържаха екипи на митническите мобилни групи, съвместно със служители на Митница Югозападна, при проверка в района на Кресна, на 16.11.2017 г. Проверен е частен имот – къща с двор, където в избено помещение под гаража са открити открили 2 ПВЦ съда с вместимости от по 50 литра и 46 броя ПВЦ съдове по 10 литра, съдържащи течност с мирис на етилов алкохол (ракия), общо 560 литра. За алкохола, в рамките на проверката, не са представени документи за платен, обезпечен, начислен акциз. Взети са проби за лабораторен анализ.

На същата дата митнически мобилни групи и служители на Митница Лом проверяват имот в област Монтана. При проверката е установен нерегистриран казан за изваряване на ракия, който в момента на проверката е бил в неработен режим. В имота обаче са открити 380 л етилов алкохол с висок алкохолен градус – домашна ракия, за която не са представени документи по ЗАДС.