close
България

Близо 3500 именици ще празнуват в община Ямбол на Димитровден

imen den

На 26 октомври Българската православна църква почита паметта на един от най-обичаните в православния свят светци – Свети великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви.

Той е роден през III век в гр. Солун, а баща му е тогавашният градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит от жителите на града. По време на управлението си той открито изповядвал християнската вяра, което не се харесвало на император Галерий, който накрая го хвръля в тъмница. Там светецът губи своя живот, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града.

Според народните представи от Димитровден започва зимата; народната поговорка гласи: “Георги лято носи, Димитър – зима”. Според легендите св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на св. Георги.

От Димитровден започва подготовката за т.нар. “миши празници” на следващия ден. През това време жените не трябва да подхващат женска работа – да шият, да тъкат, да предат или плетат. На Димитровден е и празникът на строителите.

Жителите на община Ямбол, които празнуват имен ден на 26 октомври – Димитровден, са 3442. Мъжете са 2817 души, а жените – 625.

Най-многобройни сред имениците са мъжете с името Димитър – 2075 души, следвани от Митко-342, Димо-206, Димчо-76, Драгомир-67, Митьо-26,Митю-7, Драган-15, Драго-3.

При жените най-разпространеното име е Митка-225, след това са Димитрина-205, Димка-91, Митра-33, Димана-21, Мита-17, Димитрия-9, Дима и Драгомира- по 7 дами, Димитричка и Драгана- по 3 жени, Деметра и Драга – по 2 именици. Община Ямбол честити празника на всички именици и им пожелава здраве и щастие!