close
България

България вече има противорадиационен щит

825326-l

България вече има своеобразен противорадиационен щит, след като от вчера е пусната в действие специална система за откриване на радиоактивни материали.

Това означава, че ако има радиоактивен проблем или пък отнякъде контрабандно се внасят или изнасят такива материали, това веднага ще бъде засечено.

Според официално съобщение на американското посолство в София са били инсталирани 27 системи за откриване на радиоактивни вещества, разположени на различни места в България.

Цялото оборудване, на приблизителна стойност 35 милиона долара, е дарение от американското правителство за Главна дирекция „Гранична полиция“.

За специалната церемония в България са дошли и представители на Националната администрация по ядрена сигурност (НАЯС), която е част от Департамента по енергетика на САЩ.

„Американското правителство и международните му партньори действат активно да се преборят с тази заплаха.

След осем години тясно сътрудничество между българското правителство и НАЯС ние приключихме инсталирането на системата за откриване на ядрени материали на всички гранични български пунктове – по земя, море и въздух“, заяви посланик Ерик Рубин.

От 2008 г. насам Националната администрация по ядрена сигурност на САЩ и МВР в лицето на Гранична полиция са разположили стационарни и мобилни системи за откриване на радиоактивни материали на официални и „неофициални“ гранични пунктове в България, както и на международните летища в страната, твърдят от американското посолство в София.

По програмата е доставена и инсталирана специализирана апаратура на 20 ГКПП – всички гранични пунктове по външните за ЕС граници и два обекта на българо-румънската граница.

Над 3000 гранични служители са обучени да работят с тези системи и да реагират на радиационни тревоги.

Двете служби са създали и информационна система, която подава сигнал за тревога от ГКПП-тата до националните и регионални центрове на МВР и Гранична полиция.

„Тази многопластова архитектура за откриване на ядрени материали дава възможност на един професионален и ангажиран партньор със стратегическо местоположение да участва ефективно в борбата срещу контрабандата на ядрени материали“, твърдят от американското посолство в София.

МВР обяви, че са разположени общо 141 стационарни и 6 мобилни станции, които са интегрирани в общи системи.

С дареното от САЩ оборудване досега са били установени 10 случая на незаконен превоз на радиоактивни материали, 3 случая на нарушаване на нормативните изисквания за транспорт и съхранение на оборудване с източници на йонизиращо лъчение.

В 3 случая до територията на страната ни не е допуснат внос на замърсена с радиоактивен материал дървесина от района на Чернобил, Украйна, добавят от вътрешното министерство. /Segabg.com