close
България

Бяла лястовица се появи в Стрелча

bqla-lqstovica

Бяла лястовица се появи в Стрелча. Из града се разпространява клип, заснет от местен жител. Хората видяха в появата й добра поличба.

„Явила се една бяла лястовичка, досущ бяла, като сняг… на сто години я се появи веднъж, я не, ама който я види от каквато и болест да е болен, оздравява“.

Йовковите думи, писани преди много години, оживяват днес по жиците на Стрелча. Бялата лястовица е уловена в кадър от учителя  по рисуване Енчо Божков.

„Беше кацнала до другите, не повярвах в началото, че може да има бяла лястовица, защото само съм чел за нея и ако съм срещал снимки в интернет пространството те може и да са поправени”, разказа Енчо Божков.

Докато се взираме по жиците в търсене на бялата птичка, зад нас бавно трополи каруцата на Лулчо и Стайка. Чули и те новината и се оглеждат, и все за Йовковите думи се сещат.

„Болно момиче ли беше, търсят лястовица, за да оздравее… то оздравяването е да си внушиш, че ще оздравееш”, казва Лулчо Калбуров.

„Човек трябва да се надява цял живот на нещо хубаво, ние минаваме всеки ден и ще се оглеждаме, дано да я видим”, каза Стайка Калбурова.

Местните хора тълкуват появата на бялата лястовица и като добро предзнаменование – надяват се младите да се завърнат по родните места, а желаещите да видят бялата лястовица бързат, защото много скоро птичките ще отлетят на юг. /bTV