close
България

ВАС: Глобите с 2-годишна давност

temida-syd

Глобите, наложени като административното наказание, не са дължими, ако са изтекли 2 години от налагането им. Това е записано в тълкувателно решение на Върховния административен съд.

Решението е взето е от Общо събрание на съдиите от I и II колегии на ВАС в съдебно заседание. С него се слага край на противоречивата съдебна практика, според която едни съдебни състави приемат, че давността за изпълнение на глобата е 2-годишна, а други прилагат 5-годишна давност, пише „Монитор“.

Глобата като вид административно наказание предполага срочност на изпълнението, за да се реализира своевременно административно-наказателната отговорност и да има превантивен ефект. Именно това предполага и по-кратките давностни срокове за изпълнението на административното наказание.

Да се приеме, че в полза на иска трябва да се прилагат удължени срокове за изпълнение на публичните задължения, би било предпоставка за възникване на административен произвол. Това са част от множеството аргументи на съдиите, изтъкнати в тълкувателното решение.

Тълкувателното дело бе образувано по искане на председателя на Върховния административен съд до Общото събрание на колегиите на ВАС.