close
Свят

Виена е най-добрият град за живеене в света

viena

Виена е най-приятният за живеене град в света за втора година в класацията на „Икономист интелиджънс юнит“ за 2019 година. Австрийската столица е следвана от Мелбърн, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА. Париж е изместен надолу заради протестите на „жълтите жилетки“.

Австрийската столица привлича туристи с концертите с класическа музика и имперската си история, но наред с това има множество зелени пространства, отлични обществени услуги и по-сигурна среда, поради което миналата година измести Мелбърн от върха на класацията на 140 града в света, който австралийският град заемаше в продължение на седем години.

Разликата между двата града е минимална – 0,7 точки от общо 100. Виена получава 99,1 точки в класацията за 2019 г., публикувана днес, също колкото е имала и миналата година. Мелбърн получава 98,4 точки, а Сидни – 98,1.

В първата десетка доминират Австралия и Канада, всяка от двете страни с по три града. Япония също е в тази група с Токио и Осака. Девети град в класацията е Копенхаген.

Париж губи пет позиции и се класира 25-и заради въздействието на протестите на „жълтите жилетки“.

Най-ниските позиции в класацията заемат най-непривлекателните градове в света – последен е Дамаск, зад Лагос, Дака, Триполи и Карачи.

Класацията на 140-те града се съставя въз основа на критерии, включващи жизнения стандарт, престъпността, инфраструктурата, транспортната мрежа, достъпа до образование и медицински грижи, икономическата политическата стабилност. За първи път е отразено и влиянието на климатичните промени върху качеството на живота: в това отношение Кайро и Делхи са санкционирани заради лошото качество на въздуха и недостатъчното водоснабдяване.