close
България

Вижте какво Ви очаква в „Нощ на музеите 2018“ в Бургас

1

На 19 май 2018 г., събота, Регионален исторически музей-Бургас ще се включи за 14-та поредна година в Европейската нощ на музеите. Четирите експозиции на РИМ-Бургас – Археологическа, Етнографска, Природонаучна и Историческа, ще работят със свободен достъп от 18:00 до 00:00 ч.

Празничната програма ще започне в 18:00 часа от зала „Трезор“ на Археологическия музей, където ще бъдат открити 4 златни изложби – Български женски накити от средните векове и Османския период, Съкровищата на Варненския некропол, Тракийското съкровище от с. Кралево и Златната маска на тракийския цар Терес. За първи път пред публика ще бъде показана иконата от слонова кост от X век, открита през 2017 година при разкопките на крепостта Русокастро. Официален гост на тържествата ще бъде заместник министърът на културата Амелия Гешева.

От 18:30 часа в Историческия музей ще бъде открита изложбата „Българите светци“, която представя 65 българи, канонизирани от Българската, Вселенската, Сръбската, Румънската и Руската патриаршии. Малко по-късно – от 19:00 часа, Етнографският музей ще представи изложбата „Забавната музика в Бургас през ХХ в.“. Тя ще бъде съпроводена с караоке на български песни, в което участник ще бъде публиката.

Интересен акцент в програмата за Нощта на музеите в Бургас е включването с атрактивни събития на ТК „Акве Калиде“. Програмата там ще започне в 20:00 часа с безплатни прожекции на всеки кръгъл час до полунощ.

Посетителите ще могат да се насладят на мелодичен джаз и евъргрийни в изпълнение на формация Circle в градинката пред Акве Калиде. Точно в 22:00 сред стените на древната баня ще започне огненото шоу „Огънят от древността“, представено от формация „Дивинитас“.

18:00 ч., Археологическа експозиция, ул. Алеко Богориди № 21, зала „Трезор“

Откриване на изложби:

1. Български женски накити от средните векове и Османския период – съвместно с РИМ-Варна

2. Златната маска на тракийския цар Терес – гостува ИМ „Искра“, гр. Казанлък

3. Съкровищата на Варненския некропол – гостува РИМ-Варна

4. Тракийското съкровище от с. Кралево – гостува РИМ-Търговище

18:30 ч., Историческа експозиция, ул. Лермонтов № 31, Изложбена зала:

Откриване на изложба:

„Българите светци“ – собствена изложба на РИМ-Бургас, изготвена с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Представя всички българи-светци, канонизирани от българската, руската и вселенската патриаршия.

19:00 ч., Етнографска експозиция, ул. Славянска № 69, първи етаж:

Откриване на изложба „Забавната музика в Бургас през ХХ в.“

19:15 ч., в двора на Етнографската експозиция

Караоке

20:00 до 24:00 ч. в ТК „Акве Калиде“

Отворени врати за посещение на музея и прожекции на всеки кръгъл час с вход свободен.

20:30 ч., градината на ТК „Акве Калиде“

Музикален спектакъл в- мелодичен джаз и евъргрийни в изпълнение на формация Circle

22:00 ч., градината на Акве Калиде

„Огънят от древността“ – митично и епично огнено шоу, представено от формация „Дивинитас“, амфитеатър