close
LifeStyle

Вижте храните, които предпазват от деменция

hrana

Нов доклад, публикуван от Световната здравна организация, предвижда, че броят на хората, страдащи от деменция, ще се утрои в следващите 30 години в световен мащаб. Числото ще нарасне от 50 милиона на 152 милиона до 2050 година и за да се справи с тази сериозна опасност, организацията стартира кампанията Глобална обсерватория деменция в интернет, която ще проследи напредъка в предоставянето на услуги за хора със заболяването и за тези, които се грижат за тях. Тя ще съблюдава наличието на национални политики и планове, мерки за намаляване на риска и инфраструктура за осигуряване на грижи и лечение.

Деменцията се отнася до група мозъчно-свързани заболявания, които са предимно прогресивни по природа и засягат паметта, когнитивните способности и поведението. Симптомите могат да се появят по-късно и да затруднят значително способността за извършване на ежедневните дейности.

Болестта на Алцхаймер е най-честият вид деменция и представлява 60-70% от случаите. Учените все още не са успели да открият истинската причина за заболяването, но най-вече обвиняват за това генетичните фактори.

Ето и кои храни могат да бъдат полезни в борбата с тази диагноза:

Плодове
Плодовете се считат за истински „мозъчни суперхрани“. Изследователите са открили, че боровинките предпазват мозъка от оксидативен стрес и могат да намалят ефекта на болестта.

Зелени листни зеленчуци
Богати на витамин К и фолиева киселина, зелените листни зеленчуци също помагат да се увеличи паметта и да се предотврати деменция.

Куркума
Добрата стара куркума е подправка чудо. Според проучвания, хората, които редовно я консумират, показват по-добри резултати при мозъчните тестове.

Омега-3 мастни киселини
Храните, богати на омега-3 мастни киселини, като ленено семе, орехи и риба, са много добри за мозъка и неговите функции. Те също така противодействат на възпаленията.

Специалистите припомнят, че тези здравословни храни не гарантират нищо, но те със сигурност са добри за цялостното здраве. /БГНЕС