close
България

ВиК-Сливен ще ремонтира чешмата на Халката

Водосвет 1

Рехабилитация на планинската чешма край скалния феномен „Халката“ ще извърши „ВиК“ – Сливен. Инициативата, подета в Деня на водата 22 март, ще бъде осъществена съвместно с планинари и активисти на фондация „Стария бряст“. При лятното обследване на водата от горските чешми, чешмата на Халката даде лоши микробиологични резултати, което налага нейното обновяване. Проучването, възложено от водното дружество на „Водоканалпроект“ – Стара Загора, установи, че каптирането на чешмата е извършено по любителски начин от туристи и няма професионално решение. При реконструкцията ще бъде възстановен дренажът на водопровода, а при чешмата – изградена малка събирателна шахта и оформена площадка. При обследването на чешмата, която събира повърхностни води от Балкана, е взета и радиологична проба. Ремонтирането й ще зарадва туристите, които посещават местността и се събират там на Първа пролет, смята управителят на водното дружество инж. Севдалин Рашев.

Въпреки снежния ден, с водосвет в административната сграда на „ВиК“-Сливен днес беше отбелязан Световния Деня на водата. Водосветът за здравето на колектива на водното дружество отслужи отец Методий от храма „Св. Никола“, той благослови ръководителите, инженерите, служителите и работниците, които се грижат за водоснабдяването в региона на Сливен. Управителят инж. Рашев пожела на всички служители на „ВиК“ – Сливен да са здрави, да имат лично щастие, сили и енергия да вършат все така всеотдайно отговорната си работа. „Желанието ми е да бъдем заедно, да работим в разбирателство, да могат нашите абонати във всеки момент да разчитат на нас.“ – заяви той.

Генералната асамблея на Обединените нации определя 22 март за Световен ден на водата.  Инициативата за неговото отбелязване идва от Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие“ в Рио де Жанейро през 1992 година. От 1993 г., на този ден в целия свят се организират посветени на водата прояви. Вече 25 години той фокусира вниманието на международната общественост върху защитата на водните ресурси, важността на водата и нейното опазване.