close
България

Високи технологии и мода на „ТексТейлър Експо“ в Пловдив

Панаир-снимка-25.10.2018

Високите технологии преобразяват и модната индустрия, като й предлагат все повече умни решения, показва „ТексТейлър Експо 2018“. Изложението за текстил, облекло и мода ще се проведе от 8 до 10 ноември в Международен панаир Пловдив с участието на над осемдесет български и чуждестранни фирми.

То ще демонстрира голямо разнообразие от материи, цветове и десени, направени с най-съвременните методи и подходящи за дамска, мъжка и детска конфекция, бутикови колекции, спортна екипировка, бельо, бански костюми, сценични облекла, оформление на интериора. Повечето участници от България разгръщат експозиции от платове, създадени специално за определен тип краен продукт.

Компания от Полша предлага тъкани с над 500 дизайна. Сред изложителите са голям вносител на платове, естествени кожи, дантели и аксесоари от Италия, най-бързо развиващият се български производител на декориращи елементи, единственото наше предприятие за ципове и велкро. Палитрата се допълва от продуктите на българска компания, специализирана във внос на високо качествени тапицерии, материали и аксесоари за мебелната промишленост. Представя се и компания за домашен текстил от Испания.

В изложението се включват най-големите фабрики за текстил, трикотаж, прежди, химикали, бои, етикети, аксесоари в Турция, която се нарежда сред европейските лидери в бранша. Те идват с изключително богата гама продукти, направени по съвременни екотехнологии.

Важен акцент в „ТексТейлър Експо 2018“ внася присъствието на германския институт Hohenstein със собствена лаборатория за тестване и сертифициране на текстил. Научното звено реализира изследователски проекти и организира курсове за обучение, обхващащи цялата производствена верига на текстилната индустрия. Така изложителите и посетителите ще могат да се запознаят с най-новите научни постижения и да повишат своята квалификация.

В технологичния сектор на „ТексТейлър Експо 2018“ може да се видят иновативни машини и уреди. Кроялен робот от последно поколение е хитът в експозицията на наша компания, заедно със системи за електронен дизайн и за конструиране на облекла. Няколко участници предлагат компютърни програми за различни дейности в текстилния бранш.

Мащабно е представен секторът, съчетаващ мода и реклама. Един от големите изложители от България ще покаже апаратура и консумативи за дигитален печат върху тъкани и софтуер за качеството на цветовете, ще демонстрира директен печат върху плат със специален принтер. Сред най-иновативните изделия е първият български принтер за цифров печат върху памук, лен и коприна с мастила на водна основа, които осигуряват ярко оцветяване и са устойчиви при пране. Част от турските изложители също демонстрират ефектни решения за текстилен принт.

„Експозициите с разнообразен профил обхващат всички производствени етапи в модната индустрия. „ТексТейлър Експо 2018“ демонстрира най-новите технологии, техника, тъкани и материали, с чиято помощ се създават атрактивни колекции от облекла“, обобщи Валя Данкова, управител на фирма „Спекс“, която е съорганизатор на изложението заедно с Международен панаир Пловдив.