close
LifeStyle

Витамини, помагащи срещу депресия и лошо настроение

vitamini

Не само лошите обстоятелства и несгодите в живота могат да понижат настроението и да доведат до депресия. Дефицитът на някои витамини може също да повлияе на психическото здраве.

Диети, бедни на витамини и полезни хранителни вещества, научно доказано могат да доведат до безпокойство, тревожност, депресия, смущения в настроението.

Кои са витамините, с които можем да си помогнем, ако страдаме от подобни симптоми и състояния?

Витамин D
В зависимост от това къде на планетата живеем, поемаме различно количество от този витамин. Топлите страни, в които слънчевото греене е налице през по-голямата част от годината, са облагодетелствани от тази гледна точка, защото живеещите по тези места си набавят достатъчно количество.
Северните народи обаче често страдат от недостиг. Неслучайно броят на самоубийствата на Север е по-голям.

Омега мастни киселини
Омега-3 и 6 мастните киселини не са точно витамини, но попадат в този списък заради мощното си влияние върху депресията, когнитивните функции, нервната система, настроението като цяло.

Витамин В6
Известен още като пиридоксин, витамин В6 играе важна роля в широк спектър от функции в организма, включително невропсихичните разстройства, депресията, тревожността. Дефицитът на този витамин може сериозно да повлияе на настроението.

Витамин В3
Този важен витамин участва в производството на серотонин – хормонът на щастието. Той е невротрансмитер, който позволява на мозъчните клетки да комуникират едни с други. Недостигът на серотонин е характерен за страдащите от депресия.

Витамин В12
Витамин В12 дава енергия и подобрява настроението. Среща се в яйцата, сиренето, изварата, агнешкото, сардините, скумрията, черния дроб.

Витамин В9
Витамин В9 или фолиева киселина е важен не само за бременните жени и тези, които планират бременност, но и за страдащите от депресия.
Този витамин подобрява функциите на нервната система, което има пряко отношение както с овладяването на депресията, така и на много заболявания, свързани с нервната система.

Магнезий
Магнезият не е витамин, а минерал, но също попада в списъка. Той действа благоприятно на нервните клетки и подобрява тяхната работа. Намира се най-вече в бобовите растения, ядките, пълнозърнестите храни, сушените плодове.

Витамин С
Витамин С доказано подобрява настроението, облекчава симптомите на депресия и повишава имунитета./az-jenata.bg