close
LifeStyle

Витамин D помага след силно слънчево изгаряне

plaj-ten

Еднократният прием на високи дози витамин D до един час след силно слънчево изгаряне на кожата значително понижава зачервяването, подуването и възпалението на засегнатите места и ускорява процесите по възстановяване на кожата.

До този извод стигат учени от университетската болница на Cleveland Medical Center. За целите на изследването им, публикувано на страниците на Journal of Investigative Dermatology, били привлечени 20 доброволци.

Участъци от кожата им били подложени на ултравиолетово облъчване сходно по сила със слънчевото лъчение в горещ летен ден.

Един час след облъчването на участниците били раздадени на случаен принцип таблетки, съдържащи плацебо, или витамин D в различни концентрации – 50 000, 100 000 или 200 000 единици. Развитието на засегнатите райони от кожата било проследявано на 12, 24, 48 и 72 часа след витаминозния прием, били събрани и кожни биопсии за обстойно изследване.

Участниците, приели най-високи дози, показали най-бързо възстановяване на засегнатите райони, усилена генетична активност за възвръщане на бариерната функция и целостта на кожата, както и значително понижаване на подкожното възпаление.

Било установено, че ползите от витаминовия прием зависят от дозата – колкото по-голямо количество се приеме, толкова по-благоприятно се развива оздравителният процес.

Имало и изненадващ ефект, напълно неочакван от изследователите – завишените количества на витамин D в кръвта довели до ускоряване на собствените противовъзпалителни механизми и завишена активност на гените, отговорни за кожната регенерация.

Учените разкрили, че това се дължи на непознат до сега ефект на витамин D – очевидно, той стимулира отделянето на противовъзпалителният ензим аргиназа-1.

Този ензим е пряко въвлечен в тъканната поправка и на свой ред активира допълнителни противовъзпалителни молекули.

Учените съветват това да не се прави често – еднократното надвишаване на дневната доза след изгаряне не би трябвало да се отрази зле на здрав човек, но в никакъв случай не бива да се дават подобни големи дози на деца или хората доста над средната възраст. /puls.bg