close
LifeStyle

Вкусният бъз и неговите здравословни ползи

byz

Бъзът е растение, което вирее отлично по нашите ширини. Срещат се три основни вида бъз – черен, червен и тревист. Плодовете на бъза наподобяват боровинки по форма и големина, но вкусът им е по-различен. Те са известни с огромното количество витамин С в състава си. Богати са на антиоксиданти и фитохимикали, полезни за здравето.

Какво съдържа бъзът?

Хранителната стойност на бъза е изключително богата. В тези миниатюрни плодчета се съдържа цяла палитра от полезни вещества – калий, фосфор, мед, витамините А, С, В, както и растителни протеини и диетични фибри. Като прибавим към тях и богатото наличие на антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, ценността на бъза за здравето е огромна.

Кои са най-важните ползи за здравето от бъза?

Стимулира храносмилането
Въпреки че повечето плодове и зеленчуци са полезни в храносмилането, защото са богати на фибри и стимулират перисталтиката на червата, бъзът има особено мощни свойства в тази сложна система. В една чаша бъз се съдържат около 40% от необходимите фибри за деня, което стимулира допълнително чревните движения и обработката на храната.

Бъзът контролира запека, намалява подуването и газовете и като бонус помага на бъбреците в отделянето на урина, стимулирайки функцията на пикочните пътища.

Подобрява сърдечносъдовото здраве
Бъзът е богат доставчик на фибри, които помагат и в прочистването на кръвоносните съдове от плаки и натрупване на лош холестерол. По този начин се намаляват рисковете от възникване на сърдечносъдови заболявания, хипертония, атеросклероза.

В бъза се намират и големи количества калий, който помага в контрола на кръвното налягане, защитава сърцето и бъбреците от инциденти.

Подобрява функцията на дихателните пътища
Сиропът от бъз има свойството да облекчава кашлица, запушен нос, тежка хрема, дори бронхит. Биофлавоноидите в състава на бъза са активни вещества, които потискат възпалението и помагат на лигавицата на дихателните пътища да отбъбне.

Укрепва имунната система
Антибактериалните и антивирусни свойства на бъза и сиропа от него помагат на имунната система да се бори ефективно с атаките на различни патогени.

Помага в контрола на кръвната захар
Антиоксидантите в бъза въздействат върху клетките на панкреаса като по този начин подобряват усвояването на инсулина и намаляват нивата на кръвната захар.

Подобрява здравето на костите и ставите
Благодарение на силните противовъзпалителни качества на бъза той помага в облекчаване на болките в ставите, потискайки възпалението в тях. Освен това голямото наличие на калций в този плод допринася за подобряване на костната плътност.

Грижи се за кожата
Бъзът има много приложения в козметиката заради антиоксидантите и биофлавоноидите в състава си. Тези активни вещества в комбинация с високите нива на витамин А в бъза са причината екстракт от плода да присъства в редица козметични продукти за борба със стареенето.

Стимулира отслабването
Фибрите в малките черни плодчета помагат за ускоряването на метаболизма и подобряват усвояването на хранителните вещества в червата. Същевременно бъзът поддържа нивата на кръвната захар стабилни, което е от значение в предпазването от натрупване на мастна тъкан. /az-jenata.bg