close
България

Всеки трети българин няма пари за отопление

parno

В България 36,5% от населението не могат да си позволят да отопляват добре дома си, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

По този показател страната ни се нарежда на първо място в Европейския съюз. След нас са Литва (където 29% нямат достатъчно пари за отопление), Гърция (26%), Кипър (23%) и Португалия (20%). Като цяло в ЕСсамо 8% от населението не могат да си позволят да отопляват адекватно жилището си. Най-малки проблеми (близо до 2% от населението) имат в Люксембург, Финландия, Швеция, Холандия и Австрия, съобщава „Труд”.

Над три пети от населението на България (61,7%) едва свързва двата края на семейния бюджет, сочат още последните официални данни на Евростат. По този показател обаче не сме първи, а ни изпреварва Гърция със 76,8%. Над половината от населението в Хърватия (51,4%) и Кипър (59,8%) също имат трудности.

Любопитно е, че във всичките 28 държави от ЕС 20-е процента от населението с най-високи доходи поучават над една трета от всички доходи в страната. Но в България този дял е най-голям и 20-е процента най-заможни жители взимат 44,2% от всички доходи в страната, сочат данните на Евростат. У нас и доходите на богатите нарастват с по-бързи темпове от тези на бедните.

Само в България, Швеция, Кипър и Литва делът на доходите на най-заможните 20% от населението нараства с над 2% в рамките на четири години. За същия период в редица държави от ЕС делът на доходите на най-заможните намалява, което означава, че там по-бързо нарастват ниските заплати. Сред тях са държави с развити икономики като Франция и Великобритания, като в Обединеното кралство намалението на разликата между бедни и богати е най-голямо. В тази група попадат още Хърватия, Полша и Словакия.