close
България

Възрастна жена от Ямбол даде 1900 лева на измамници

pari-nedostig-pensioner

На 12.04.2018 г., в 13:35 ч., от тел.112 в ОДМВР-Ямбол е получен сигнал от възрастна жителка на гр. Ямбол, че по рано през деня е разговаряла в дома си с лице представило се за д-р Петков. Непознатият й предложил да я запознае със негов познат работещ в социалните служби. По-късно мъжете разказали за някаква промяна в закона, според която ако пенсионер покаже спестяванията си на социален работник, които ги опише ще последва увеличение на пенсията. След като била въведена в заблуждение жената дала 1900 лева, с които непознатите си тръгнали. Впоследствие тъжителката установила, че е била измамена и потърсила помощ в полицията. По случая е образувано досъдебно производство.

Отново призоваваме гражданите да проявяват по-голяма бдителност, да не се доверяват лесно на непознати, независимо за кого се представят. Някои измами са придружени и с кражби, при директните срещи с потърпевшите на улицата или в домовете им. Основната цел в тези случаи е да се получи достъп до собствеността на потърпевшия и докато той бъде разсейван от едно от лицата, другото извършва кражба на пари и ценни предмети. Примерите са много: ”Мними врачки, които развалят магии”, “Мними служители, които уж ще съдействат за увеличение на доходите ви”, “Мними търговци на стоки и услуги” и др./. Запомнете: “Не допускайте непознати хора в дома си по никакъв повод!” и “По никакъв повод не давайте пари на непознати хора!”.

При подобни случаи и при възникване на каквото и да е съмнение, потърсете помощ от близки или сигнализирайте на тел. 112.