close
България

В Община Нова Загора продължава предоставянето на социалната услуга „личен асистент”

lichni-asistenti-pensioneri

В Община Нова Загора продължава предоставянето на социалната услуга „личен асистент”. За периода 01.01.2019 г. – 31.08.2019 г. са наети 82 лични асистенти на пълно и непълно време, които обслужват 138 потребители от града и малките населени места.

Целта на услугата е подобряване качеството на живот на хора с увреждания, в това число и деца, и възрастни хора, чрез създаване на условия за ефективно упражняване на правото им на социално включване и намаляване на риска от зависимост от институционален тип грижи. Почасовото предоставяне на услуги ще продължи до 31 август със средства от държавния бюджет, във връзка с ПМС 344/21.12.2018 г. Очаква се, от 1 септември, работата да продължи в съответствие с приетия Закон за личната помощ.

„Индивидуалните всекидневни посещения са съвременен европейки метод за работа с хора с увреждания и в риск. Надяваме се, че чрез предоставяните социални услуги, ще продължим да подкрепяме тях и техните семейства. По този начин ще съдействаме и за осигуряване на заетост на безработни лица и за увеличаване трудовия стаж на заетите”, сподели кметът Николай Грозев.