close
България

В Сливен беше открит семинар под надслов „Музеят като образователна среда“

DSC_2720

Еднодневен семинар „Музеят като образователна среда“ откри днес заместник-кметът Пепа Чиликова. Събитието в зала „Май“ събра музейни специалисти, училищни и университетски преподаватели.

В приветствието си заместник-кметът изтъкна важната роля на сътрудничеството между училищните и музейните институции в образователните програми. „Живеем във време, в което технологиите все повече навлизат в нашето ежедневие и в това на децата ни, което ни изправя пред предизвикателството да търсим начини и похвати да ги стимулираме, за да развиват своя потенциал, и да обогатяват знанията си в области като история, наука, култура и музика“, заяви Пепа Чиликова. Тя пожела на всички ползотворна работа по време на днешния форум.

Семинарът е организиран от Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“. Основните му цели са осъществяване на по-тясно партньорство между музея и училищата в Сливенска област, споделяне на добри практики от съвместна дейност между музей и училище и мотивиране учителите за иновативни форми на работа в нова среда. Взаимоотношенията между училище и музей следва да се разглеждат като равноправно сътрудничество, с различни основни функции, но с една обща цел – формиране на самостоятелното развитие на ученика и неговата личност.

По думите на директора на музея д-р Николай Сираков програмата на семинара предвижда презентации на конкретни теми от учебния материал, съобразени с експозиционните дадености на РИМ – Сливен и представени от специалисти от музея.

Заедно с теоретичната част, на семинара ще бъдат приложени и практически задачи, които ще се изпълняват от групи, в които влизат, както учители, така и музейни специалисти.