close
България

В Сливен за втори път ще се състои планински маратон „Хайдушки пътеки“

sliven-izgled-karandila

Сливен ще бъде домакин на второто издание на планинския маратон „Хайдушки пътеки“. Стартът ще бъде даден на 21 октомври в 8.00 часа пред Стария бряст, където ще бъде и финала на състезанието. След първото издание на маратона през 2016 г., трасето е сертифицирано от ITRA и носи 3 квалификационни точки за обиколката на Монблан UMTB. С класическата си маратонска дистанция от 42.195 км, той има елементи на типичен градски маратон по асфалтово трасе, но същевременно 90 процента от трасето са горски пътеки. Най-добрите бегачи по планинско бягане в България вече са се регистрирали за участие: Кирил Николов – Дизела, Шабан Мустафа, Любомир Палакарчев, Антония Григорова, Мария Николова, Красимир Костов и др. До сега има записани 212 бегачи. Това съобщи Силвия Никова, експерт в община Сливен.

„Подготовката на трасето на планински маратон „Хайдушки пътеки” е към своя край. Десет дни доброволци, любители на планинското бягане поставят уникалната иновативна маркировка на табелки с километри. Паралелно с маркировката, която ще бъде премахната до 10 дни след маратона, трасето се почиства от отпадъци”, посочи Никова. Тя уточни, че до сега са извозени 20 чувала с боклуци, оставени от туристи. Това е единственият маратон в света, чието трасе изцяло се състои от използвани от хайдутите древни пътеки, съществуващи и до днес, вече като туристически маршрути. Той се провежда върху скалния масив „Сините камъни“ над града на 100-те воеводи, включвайки също местността Карандила и връх „Българка” – най-високият връх в Източна Стара планина. Трасето на маратона е проектирано така, че да минава близо до 14-те антични и средновековни крепости на Сините камъни.

Новост тази година е, че граждани и представители на институциите ще могат да се включат в надпреварата. Специално за работодателите е изработена харта на работодателя. Тези, които подпишат хартата, се ангажират да осигурят допълнителен ден отпуск или по друг начин да стимулират служителите си, включили се в маратона. Те ще пробягат дистанция от 5 километра от площад „Хаджи Димитър“ до крепостта Туида и обратно. Дистанциите са три – 5 км, 20 км и 42 км 195 метра, а общата денивелация на трасето е над 2,5 км. Контролното време е 5 и 9 часа, съответно за 21 и 42 км.

За най-малките ще се проведе „Детски маратон“ съответно 300 м, 600 м и 900 м по главната улица на Сливен. Той няма да започне с масовия старт на маратон „Хайдушки пътеки“, а няколко часа по-късно.

За победителите са предвидени награди, а за всички завършили дългите дестинации 21 и 42 км – сувенирни бъклици с най-известния сливенски продукт – перлова ракия. Маратонът е посветен на празника на Сливен – Димитровден.

Организатори на маратона са община Сливен, фондация „Стария бряст”, Дирекция природен парк „Сините камъни“, Държавно горско стопанство и спонсори. Организаторите на планинския маратон напомнят, че природата е безценна, защото ни помага да живеем и трябва да се грижим за нея. Апелът им е „Да пазим Балкана чист”.