close
България

В Сливен откриват Национален фолклорен фестивал на служителите в системата на затворите

prodanov

Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов ще открие на 24 януари 2019 г. /четвъртък/, в 13.00 ч. първия по рода си Национален фолклорен фестивал на самодейни състави на служителите, работещи в системата на изпълнение на наказанията.

Събитието се организира от Главна дирекция “Изпълнение на наказанията“ /ГДИН/, с подкрепата на Община Сливен и ще се проведе в зала „Сливен“ в гр. Сливен.

Фестивалът, който е под надслов „Да се върнем при извора“, е част от програмата на тържествата по повод 140-та годишнина от подписването на Привременните правила за учредяване на затворите.

В културното мероприятие ще участват над 130 служители от затворите и от Областните служби „Изпълнение на наказанията“, които ще се състезават в категориите танцово и певческо изкуство. Представянето на участниците ще се оценява от авторитетно жури, включващо и ръководството на Ансамбъла за народни песни и танци в  Сливен.

През октомври м.г. в Плевен се проведе първият турнир по стрелба с пистолет между служителите от затворите в страната. Той премина под мотото „Развитие и насърчаване на спорта в териториалните поделения на ГДИН“.

Предвижда се тържественото отбелязване на 140-та годишнина от утвърждаването на Привременните правила за учредяване на затворите от руския императорски комисар княз А. М. Дондуков-Корсаков да се състои в София на 29 януари т.г., когато е и професионалният празник на работещите в ГДИН.