close
България

В 75% от случаите инсултът се базира на неоткрито предсърдно мъждене

syrce

В Народното събрание ще се проведе кръгла маса на тема: „Пътят на инсулта от инвалидизиращо до предотвратимо заболяване“. В сградата на парламента ще се проведе и инициатива за запознаване на депутатите със социалната значимост на инсулта и важността на превенцията. Доктор Иван Вецев – експерт „достъп до лечение“ в Националната пациентска организация сподели за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“:

„Във всяко общество трябва да има възможност да се дават добри примери. Да измерим пулса на депутатите – какъв по-добър пример, който обществото да може да запомни. Целта ни е по-скоро да получим е по-широка популярност на състоянието „предсърдно мъждене“ и свързаните с него инсулти и оттам да можем да предпазим повече хора“.

Инсултът е на първо място като причина за инвалидност и на трето място сред причините за смъртност у нас, допълни Вецев:

„Гледаме последствията – инвалидизацията на инсултите, а не виждаме скритата причина, която е предсърдното мъждене. В 75% от случаите, инсултът се базира на едно неоткрито и неразпознато навреме предсърдно мъждене“

„Често отдаваме сърцебиенето и дискомфорт на временни наши настроения и състояния като умора. В 90% от случаите пък профилактичният преглед не включва основно ЕКГ и измерване на артериално кръвно налягане, които могат да засекат това състояние. Трябва да помним и трябва да знаем, че всяко едно прескачане на сърцето може да е повод да се проверим за предсърдно мъждене. Трябва да потърсим специализирана консултация с кардиолог, който да ни прегледа, да ни направи скрининг по рисковата скала и оттам нататък, ако прецени, да ни направи холтер – нещото, което засича предсърдното мъждене. Това не означава, че трябва да го направим на абсолютно цялото население, а само на рисковите пациенти – 45+, тези които се оплакват от прескачане на сърцето, пациентите които пушат, пациентите, които са имали преходни исхемични атаки“.

НЗОК поема разходите за тези изследвания. Бариерата, пред която се изправят пациентите, е незнанието, категоричен е експертът. Всяка сърдечна честота над 110-120 удара в минута би била суспектна за предсърдно мъждене, но голяма част от ударите не се засичат, поради това, че са много леки:

„Другото послание към хората, които са решили да се превентират от това заболяване е един или два пъти седмично да намерят време да измерят своя пулс“.

Високият пулс е индикация за проблем с проводимостта на сърцето.