close
Свят

Генномодифицирани прасета ще бъдат използвани като донори на органи

praseta

Международен изследователски екип успя да създаде генномодифицирани прасенца, за да може органите им да са съвместими с човешките и да послужат за трансплантации у хора, предаде БТА.

Това може да е революция в присажданията на органи – сърце, черен дроб, бели дробове, давайки възможност те да бъдат отнети от прасета, вместо да се ползват редки човешки донори. Досега трансплантациите на органи от прасета се свързваха с риск от предаване на вируси, които могат да заразят хора.

Екип под ръководството на Джордж Лърч и Лухан Ян от Харвардския университет използвал метод за клониране, за да отнеме отговорните за тези вируси гени в свинската ДНК, преди да се развият ембрионите. Така в експериментите се стигнало до раждането на 37 прасенца, чиито органи ще са потенциално подходящи за ксенотрансплантация – присаждане на базата на животински донори.

Недостигът на човешки органи за трансплантации е толкова голям, че всеки ден в САЩ умират 22-ма души, докато чакат да им бъде присаден жизненоважен орган, а свинските органи могат да достигнат идеални за хората размери, отбелязват учените.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Сайънс“.