close
България

Голям интерес към представянето на том 3 от най-сливенската книга

kn3

Десетки граждани присъстваха на официалното представяне на преиздадения том 3 от „Опит за история на град Сливен” на д-р Симеон Табаков. Събитието се състоя на 15 октомври вечерта в зала „Май” и бе част от програмата на общината за празника на града – Димитровден. Водещ бе актьорът Ивайло Гандев. Специален гост бе сливенецът доц. д-р Иван Лазаров, преподавател по средновековна българска история във ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий”. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на внезапно починалия проф. Иван Тютюнджиев, който бе поканен от издателите да представи книгата в Сливен. Подготвеният преживе от него текст за представянето на том 3 бе прочетен от доц. Лазаров. Ето част от акцентите в него:

„Почти 8 десетилетия том 3 не е бил издаван, докато една група ентусиасти от нашия град не се заема с нелеката задача да му дадат нов живот. Те са положили огромен възрожденски труд, който съживи „Историята на град Сливен” на големия учен д-р Симеон Табаков… Новото издание на третия том не е обикновено фототипно издание. За удобство и полезност на съвременния читател, издателите са добавили нови повече от 200 страници, които свързват трите тома в един и слагат венец на усилията да се запазят творческите постижения на Табаков за историята на нашия град…

В първата част, посветена на икономическото развитие до падането под властта на турците, Табаков съумява да докаже, че регионът е имал оживен стопански и търговски живот, независимо от превратностите на историята… Табаков умело преплита данни от фолклора, предания, писмени сведения от най-различни източници, статистически данни от онова време, пътеписи, доклади и прочие. Така успява да извлече максимално количество историческа информация и да я използва по оптимален начин… Повече от 100 страници Симеон Табаков посвещава на икономическото състояние на града след Освобождението и неговото развитие. Събрана и обработена е статистическа информация от най-разнообразно естество – от имената на упражняващи различни занаяти, до пътища, съобщения, здравеопазване и т.н. Табаков е подредил и 30 страници таблици, които са интересни и полезни за всеки изследовател и любознателен читател…

Втората част от този том е посветена на народния бит в Сливен. Табаков сполучливо описва чертите и психологията на своите съграждани… Прави чудесен опит за системно описание на календарно-празничната система и народната вяра, отделя внимание на традиционната храна, покъщнина и дом, на сливенския говор, облеклото и дори прическите. На моменти си позволява да вмъкне свои лични преценки за негативните черти в старите сливенски обичаи…

Ще завърша с едно мое предложение, което може да се стори дръзко и неосъществимо за някои. Всички знаят чудесния паметник на Хаджи Димитър с осемте бюста в подножието му – на д-р Иван Селимински, д-р Георги Миркович, Иван Добровски, Сава Доброплодни, Антон Иванов, Добри Чинтулов, Панайот Хитов и Георги Икономов. Шестима от тях са хора на словото и пазители на историческата памет за града ни. Защо да не се интегрира към тях чудесният бюст на д-р Симеон Табаков, дело на скулптора Николай Султанов, който бюст, разбира се, не е на това място?”

В залата присъства част от редакционния екип, работил по преиздаването на книгата: историкът и преподавател в Икономическия университет във Варна проф.д.и.н. Иван Русев, методически ръководител и автор на предговора на том 3; историкът Васил Дечев, автор на голяма част от бележките в тома; етнологът Димка Илиева, автор на бележките към втората част на книгата и участвала в изготвянето на справочния апарат; и историкът Петър Петров, автор на бележки и участвал в изготвянето на справочния апарат. Бе припомнено, че в екипа са се включили и директорът на РИМ-Сливен Николай Сираков, като автор на бележки, и филологът Петя Георгиева, работила върху осъвременяването на текста.

Присъстващите членове на екипа говориха за историята на най-сливенската книга, за работата си по преиздаването на третия том, за отношението си към д-р Симеон Табаков, и др. Част от присъстващите граждани споделиха впечатленията си от изданието и неговия автор, отправиха предложения относно снимков материал и др.

Дора Куршумова, председател на „Обществен дарителски фонд-Сливен”, който подкрепи инициативата за преиздаването на книгата, заяви, че проектът е отчетен и поясни етапите на финансиране – от Общински фонд „Култура” и от участието на граждани. Тя говори и за начините за набиране на средства за преиздаването на том 2 от „Опит за история на град Сливен”, което предстои.

В края на събитието Николай Бъчваров от сдружение „Войводите на Сливен” съобщи, че в скоро време в Сливен ще бъде представена биографична книга за д-р Симеон Табаков, с автор Йордан Желев.

Представянето на том 3 на „Опит за история на град Сливен” на д-р Симеон Табаков бе организирано от сдружение „Войводите на Сливен” и фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Преиздаването на книгата бе осъществено по проект на сдружение „Войводите на Сливен”, финансиран от Общински фонд „Култура” и спомоществователи. Проектът бе реализиран в рамките на година, а преиздаването бе във връзка със 100-годишнината от смъртта на д-р Симеон Табаков.