close
България

Два щама грипен вирус ще ни атакуват тази зима

grip-bolen

През предстоящия есенно-зимен сезон се очаква пандемичният грип „Калифорния“, познат още като свински грип, да бъде изместен от нов вирус „Мичиган“. Той е от тип А и е изолиран за първи път през 2015 г.

Характерът на заболяването е сходен с обичайните грипни състояния. Най-засегнати ще са хората на възраст над 80 години и децата между 5 и 10 години.

Другият грипен щам, който се очаква тази зима, е „Хонконг“. С него обаче повече хора са се срещали, тъй като е от 2014 г. Характерът на заболяването е сходен с обичайните грипни състояния.

У нас завишената заболеваемост от грипа започва през декември, а пикът й е в края на януари, въпреки че миналата година грипът ни удари месец по-рано.

През октомври и ноември е моментът за ваксини. Имунитетът трае година и половина като са необходими 21 дни да започне действието на защитата. Това заяви в „Денят започва“ проф.Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

При усложнения хората трябва да търсят медицинска помощ и постъпване в болница. Има 15 вида вируси, които циркулират. Препоръчително е хората над 60 години, хората с хронични белодробни заболявания, хора, чиято професия изисква контакт с много хора, също да го направят.