close
България

Десети конкурс „С песните на Йовчо Караиванов“ в Селиминово

konkurs-pesnite-jovcho-karaivanov

Десети конкурс-надпяване ще се състои в родното село на народния певец Йовчо Караиванов (18 март 1926 – 31 март 1996) на 29 април. Той се провежда на открита сцена в центъра на селото. Началото е в 10 часа. Предварителна заявка за участие са направили 80 индивидуални изпълнители и певчески групи от цялата страна.

Всички изпълнители получават грамоти за участие, а за отличените с първо, второ и трето място ще има парични награди. Присъжда се и специална награда на името на Йовчо Караиванов.

Участниците се оценяват от жури с председател Ташо Барулов – член на Съюза на българските композитори и преподавател в музикалното училище в Котел и членове Огнян Чобанов – фолклорист, Чонка Чалъкова – преподавател и вокален педагог в музикалното училище в Котел, Христина Янева – представител  на сдружение „Читалища”, секретар на читалището в с. Тополчане.

Провеждането на надпяването цели да стимулира възпроизвеждането на българската народна песен, да съхранява и разпространява песните на един от най-именитите изпълнители на тракийски песни – Йовчо Караиванов. Конкурсът се организира от община Сливен, кметството в село Селиминово и НЧ „Светлина 1926”.

Йовчо Димитров Караиванов е български народен певец , представител на тракийската народно-певческа школа. Той е роден в семейство на потомствени народни певци и свирачи. През 1947 г. завършва гимназиалното си образование в Сливен, а по-късно — Юридическия факултет на Софийския университет. Солист е в Държавния ансамбъл за народни песни и танци. Той е един от най-ярките представители на тракийската народно-певческа школа. Благодарение на талантливите си изпълнения и характерния си глас Караиванов популяризира тракийските песни. Ставайки много популярни, те влизат трайно в репертоара на много самодейни и професионални народни хорове, а по-късно се превръщат в школа за млади народни певци. На 31 март 1996 г. в НДК с голям фолклорен концерт е отбелязан 70-годишния юбилей на Караиванов. Поздрави към певеца отправят негови колеги и ученици. Часове след концерта Йовчо Караиванов умира. По негово желание е погребан в родното му село.

Песни от неговия репертоар са: „Когато бях овчарче“, „Съмна, бульо“, „Руске ле, капка росице“, „Болен ми лежи войвода“, „Дона на порти седеше“, „Искал Караджа Гергина“, „Зажени се Янка“, „През гора вървяха“, „Мари Яно“, „Забрави си Марко аленото конче“, „Байряк се развява“, „Стоян през гора вървеше“, „Ах, мари, запяло е пиле“ и много други.