close
България

Десетки жертви на нов вид кражба на коли

krajba-kola-kradec

Новият подход на крадците е да ограбят колата ви, без дори да я разбиват.

Как става това:

Случва се най-често на паркинги пред големи вериги магазини. Престъпникът заглушава централното заключване на автомобила с устройство, наречено „тапа“. Дистанцията е от 10-15 м до автомобила. След това крадецът има свободен достъп до превозното средство.

Заглушаващите устройства се продават абсолютно законно в интернет.

„Заключих колата си, влязох да пазарувам и после се прибрах. Когато стигнах вкъщи, видях, че компютърът ми, който беше в багажника, го няма. Изненадах се, защото автомобилът не беше разбит“, разказва потърпевш пред NOVA.

От полицията Александър разбрал, че е жертва на нов вид кражби.

„Зачестяват тези случаи в големите търговски вериги. Делят се на два вида: първо – жертва може да е човек, който е следен, след като е изтеглил пари от банковата си сметка и второ – на случаен принцип чрез претърсване на автомобила“, коментира Здравко Дерелиев от Асоциацията на фирмите за търговска сигурност и охрана.

Подобен вид престъпления са десетки и ще продължават да се случват, обясняват от МВР. Кражбите обикновено се извършват от двама и са трудно доказуеми. Защитени са само собствениците на по-стари автомобили, които заключват колите си с ключ. /vesti.bg