close
България

Димитър Величков: През 2019 г. ще работим по запазване на тенденцията за намаляване на регистрираните престъпления и добрите практики

dav

Планирани са редица операции по противодействието на наркоразпространението, пътната безопасност и засилено полицейско присъствие в малките населени места и проблемни региони в областта

ОДМВР-Сливен започва новата година в условията на значително спокойна оперативна обстановка. За месец януари и четирите районни управления – Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица отчита намаляване на регистрираните престъпления спрямо същия период за миналата година. Данните за дейността на полицията в Сливен бяха изнесени днес на месечния брифинг от ръководството на Областната дирекция на МВР. Данни за дейността си през месец януари представи и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на неселението” в град Сливен.

Като цяло няма промяна в структурата на престъпността. Спад се отчита при кражбите и грабежите. За месец януари в РУ-Сливен са регистрирани 40 престъпления срещу собствеността, с 5 по-малко от януари 2018; в РУ-Котел са регистрирани 14 престъпления, за януари 2018 те са били 22; за РУ-Твърдица са 16, спрямо 24 за 2018 година. Завишение се отчита при установените общоопасни престъпления, като водачи употребили алкохол или наркотици, притежание и употреба на наркотични вещества. Засилена е дейността на полицията по отношение на установяване и задържане на лица, занимаващи се с производство и разпространение на наркотици. При операции по линия „наркотици” са задържани лица за разпространение със значителни количества марихуана и метамфетамин. Специализираните операции по тази линия продължават през месец февруари и до края на годината.
Добри резултати се отчитат при съвместните операции с Дирекция „Жандармерия” и РДГ-Сливен. При операция „гори” само на територията на РУ-Колел са установени 66 кубика незаконна дървесина. Образувани са бързи и досъдебни производства за редица случаи на незаконен добив на дърва от горския и други фондове в Котел, Нова Загора, Твърдица.

Планират се операции с Зонално жандармерийско управление в Бургас и Тактическото звено за бързи действия към ОДМВР-Сливен по противодействие на конвенционалната престъпност, опазване на посевите от престъпни посегателства, опазване на обществения ред и пътна безопасност. Директорът на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков отбелязва, че съвместните действия и насищането с полицейски дейности и присъствие в малките населени места и проблемните райони е една от добрите практики, която дава положителен резултат при понижаване на броя на извършените престъпленията.
Продължават срещите с кметовете и работата на мобилните екипи.

Продължават действията на полицейските служители по превенция на телефонните измами. По разпореждане на старши комисар Величков всеки постъпил сигнал за опит за такъв вид измама се посещава от униформени служители, провеждат се разяснителни беседи, правят се срещи с ръководствата на банки, за по-голяма бдителност при теглена на големи суми. В началото на януари са задържани двама за съпричастност към телефонна измама в Котел, като парите и ценностите са иззети и върнати на собствениците.

Осъществяват се специализирани операции по различни направления, разпоредени от Главна дирекция „Национална полиция” и главния секретар на МВР, като и по инициативи на ръководството на ОДМВР-Сливен. Провеждат се операции в нощните заведения за спазване на пропускателния режим, разпоредбите на Общината, продажбата на алкохолна на непълнолетни и други.

Продължават проверките на училищните автобуси. Извършват се проверки по линия „Акцизи” и контрол на лица от криминалния контингент. Остава завишена патрулната дейност за установяване на лица разпространяващи наркотици и на водачи, употребили алкохол или наркотични вещества.

По отношение на пътния травматизъм ОДМВР-Сливен започва новата година без жертви на пътя. По данни на сектор „Пътна полиция” за януари са станали 8 тежки ПТП без загинали с 12 ранени. За същия период на миналата година е имало 7 тежки ПТП с 2 загинали. Завишава се административнонаказателната дейност. От началото на януари за нарушения на ЗДвП и Кодекса за застраховане са съставени 360 акта и 2751 фиша. Служители на РУ-Сливен, Териториална полиция и Пътна полиция работят по санкциониране на неправилно паркирали водачи на автомобили, като в централната част на града, така и в жилищните райони. В РУ-Сливен постъпват множество сигнали от граждани за неправилно паркиране, като по всички се взима отношение и нарушителите се санкционират.

През месец януари екипи на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” -Сливен са ликвидирали 99 произшествия, като за същия период на миналата година те са били 59. Възникналите пожари са 69, като нанеслите преки материални загуби са 20. Извършени са 30 спасителни и помощни дейности. Постъпило е едно лъжливо повикване. Всички излизания на екипите са 100. При пожар са спасени 5 граждани, един е загинал.

В хода на превантивната и контролна дейност са проверени 125 обекта, връчени са 33 разпоредителни документа, съставени са 3 акта.

РДПБЗН-Сливен продължава работа по разяснителната кампания за осигуряване на пожарна безопасност през есенно-зимния период. Усилията на служителите са насочени към най-уязвимите групи –деца и пенсионери. През месец януари са проведени занятия в учебни и детски заведения, където децата се запознават с правилата за пожарна безопасност и пожарната техника. Проведени са срещи в пенсионерските клубове. На срещите се предоставят брошури с основни правила за боравене с битова техника, подобряване на сигурността на ел.инсталацията в домовете и мерки за пожарна безопасност.