close
България

Димитър Николов: “Честит Ден на Съединението, бургазлии!”

dimityr nikolov

Бургас отбелязва 136-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Датата в морския град се чества с поредица от събития, организирани от Община Бургас. По повод Съединението кметът Димитър Николов отправи поздрав към бургазлии:

“Уважаеми съграждани,

Днес отбелязваме една специална дата от нашата история – Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Безсилни се оказаха догмите на Берлинския конгрес, който след Освобождението по безмилостен и несправедлив начин разпокъса територията на страната ни и много наши сънародници останаха да живеят извън нейните предели.

Българският народ обаче не се огъна под натиска на Великите сили и започна усилено да работи за обединяването на всички земи, откъснати от Родината.

Съединението е изцяло българско дело, извършено въпреки неодобрението на водещите фактори в европейската политика. Тогава народът, политиците, армията и комитетските дейци за обединение на българските земи действат заедно в името на заветната цел. Единството на цялото българско общество се превръща в мощна сила, която не може да бъде сломена. Така Съединението става факт благодарение именно на силния дух и непримиримата воля в общата борба.

Нека днес отдадем заслужената почит към всички дейци за осъществяване на Съединението и на героите от Сръбско – българската война, които защитиха суверенитета на страната ни.

Затова, уважаеми бургазлии, нека никога не забравяме делото на нашите велики предци и да помним техния пример, че можем да успяваме в своите начинания само когато сме единни.

Честит празник!”