close
LifeStyle

Днес е Световен ден на усмивката

usmivki

Днес светът отбелязва Международния ден на усмивката. По традиция празникът се отбелязва всеки първи петък на октомври.

Автор на популярното усмихнато жълто личице, основен символ на Световния ден на усмивката, е американският график Харви Бел, създал символа като част от рекламна кампания през 1963 г. Днес усмихнатото лице е един от популярните емотикони не само в интернет, но и навсякъде в нашия живот.

Бол, назначил се сам за международен посланик на щастието и основал „Световната корпорация на усмивките”, предложи Международния ден на усмивката да бъде празнуван в първия петък на месец октомври, когато предвкусването на почивните дни предразполага духа към добро настроение.

Преди да почине през 2001 г. Харви Бел окончателно определил своята мисия – той виждал себе си като международен посланик на щастието и измислил този празник – Международен ден на усмивката.

Според Бел това трябва да бъде денят „посветен на доброто настроение и добрите дела“ и да преминава под мотото: „Направи добро. Помогни на някого да се усмихне“. Бел смятал още, че това трябва да бъде ден, в който всеки да се усмихва и да дарява усмивки на околните.

Парадоксално е, че първоначално Харви Бел е замислят днешния празник като протест срещу комерсиализацията на неговото усмихващо се творение и интернет пространството като цяло.

Девизът на Международния ден на усмивката е „Направи добро. Помогни на някой да се усмихне” .

Празникът на усмивката се отбелязва за първи път в американския град Уорчестър, щата Масачузетс на 1 октомври 1999 г.