close
LifeStyle

Днес е световният ден на пастата

pasta

Световният ден на пастата се чества всяка година на 25 октомври като идеята за това бе предизвикана на Световния паста конгрес през 1995 г. На този ден, по целия свят се празнува денят на кулинарното лакомство, под формата на събития и промоционални инициативи, като се правят малки тестени макаронени фигурки.

Целта на Световния ден на пастата е да се привлече вниманието на медиите и потребителите на тестени изделия. Трябва да се подчертае, че пастата е глобална храна, потребявана на всички континенти, подходяща за динамичен и здравословен начин на живот. Ключовите послания, повтарящи се в различни инициативи, подчертават икономичната приложимост, гастрономическата гъвкавост и хранителната стойност на тестените изделия.

Пастата е основна храна в италианската кухня като първите източници датират от 1154 г. в Сицилия. Има над 600 форми на пастата, известни на човечеството, а имената им са описателни на техните форми. Спагети („мозък“), фиде („малки червеи“), rotini („спирали“), fusili („вретена“), тортелини („малки торти“), лингуини („малки езици“), Conchiglie („черупки“ ), fettucine („малки панделки“), пене („тръбички“) и capellini („косъмчета“) са едни от най-известните и предпочитани форми. Паста е обобщаващо понятие на многообразието от макаронени ястия. Тази храна се разделя на две основни групи- сушена паста и прясна паста.

Според допитване до общественото мнение, направено в Италия, 44 процента от италианците признават, че ядат макарони всеки ден.