close
LifeStyle

Днес имен ден празнуват Марин, Марина и Маринела

buket-cvetq-praznik-imen-den

Православната църква почита днес Света великомъченица Марина.

Тя била дъщеря на езическия жрец в Антиохия Писидийска (ІІІ в.). Баща й я възпитал в идолопоклонство, но господ Бог по Своята милост й дал да узнае истината и я призовал при Себе Си.

В това време римското правителство жестоко преследвало християните. Много от преследваните се криели по пустините и планините. А мнозина оставали в градовете и като вземали вид на просяци, стараели се да проповядват и разпространяват словото Божие.

От един такъв християнин 12-годишна Марина пръв път чула за Господа Иисуса Христа и сърцето й се изпълнило от любов към него. Тя много желаела да получи св. кръщение, но поради гонението не е имало нито в града, нито в околностите свещеник, който да може да извърши това тайнство. Марина се оставила на Бога и очаквала Неговата воля. А между това тя не се бояла открито да изповядва името на Господа, макар и да знаела, че може да бъде подложена на гонение.

Пръв неин гонител станал самият й баща. Когато узнал, че дъщеря му вярва в Христа, намразил я и започнал да се отнася с нея много жестоко.

16-годишната девойка срещнала управителя на източните провинции Олимврий и смело му изповядала вярата си, заради което била подложена на ужасни изтезания. Молитвите й към Бог да я удостои да мине през водата на кръщението навели Олимврий на мисълта да я удави. Хвърлили вързаната девойка в грамадна каца с вода. Тя започнала да се моли на Господа да й развърже веригите, а водата да бъде желаното от нея свето кръщение и възраждане за вечен живот.

Едва свършила молитвата, оковите се разкъсали и неизказана светлина огряла Марина. Мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена песен. След това била осъдена на смърт.

В народните вярвания Света Марина се приема за покровителка на водите и най-вече на Южното Черноморие, за покровителка на брака и за господарка на змиите и лечителка на ухапаното от тях. В деня на великомъченицата Созопол отбелязва празника на града.

Имен ден празнуват Марин, Марина, Марично, Маринко, Маринела и Маринел.