close
България

Договорът за нови тролеи и електробуси беше подписан от кмета Стефан Радев и министър Нено Димов

1

В понеделник министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на община Сливен Стефан Радев и управителят на „Пътнически превози“ ЕООД Енчо Петров подписаха договор за обновяване на обществения градски транспорт в общината. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС). Общият размер на инвестицията е 13,2 млн. лв. ОПОС осигурява 11 милиона от тях.

„Радостен съм, че подписахме този договор с министъра на околната среда и водите, а именно за финансиране на Община Сливен за подобряване на транспортната инфраструктура и подвижния състав. Продължаваме с тази дейност, която започнахме през миналия мандат – с подмяна на автобусния парк. Сега с тези средства е предвидено да закупим 6 нови тролейбуса с подобрена енергийна ефективност, 4 нови екологични електрически автобуса, да направим ремонт на контактната мрежа на тролейбусите и да закупим 2 зарядни станции за електробуси“, съобщи на брифинг днес в общината кметът Радев.

Със замяната на остарелия подвижен състав с екологичен обществен транспорт и с ремонта на контактната мрежа ще се намали количеството емисии на азотен оксид с 3,41 тона годишно и на фини прахови частици – с 0,17 тона на година. Реализирането на дейностите ще допринесе за подобряване качеството на атмосферния въздух за 118 000 жители на община Сливен. Срокът за изпълнение на проекта е 39 месеца. Предстои започване на процедури по избор на доставчици и изпълнители по строителните дейности.

„Целта ни трябва да е все повече хора да използват градския транспорт. Всеки пътник в градския транспорт е един автомобил по-малко по улиците на града. Вече сме започнали да работим в посока на запазване по-голяма част от градското пространство за пешеходците и велосипедистите. В противен случай ще се превърнем в един огромен паркинг“, обясни Стефан Радев.
Проектът не предвижда повишение на цените на билетите и картите за градския транспорт. Новите превозни средства ще заменят 11 от най-амортизирани дизелови автобуси и тролейбуси.