close
България

Д-р Кремена Стоева: Мухлясалият кашкавал в сливенските училища е опасен

1

Над 20 млн. лв. на учебна година се изплащат на доставчици по схемите „Училищен плод” и „Училищно мляко”. Осигуряват се с европейско и държавно финансиране.

Продуктите се доставят в детските градини от I до IV група и в училищата от подготвителен до IV клас.

Избраните фирми доставят плодове, прясно и кисело мляко, сирене и кашкавал за децата.

Пето основно училище в Ямбол получи мухлясал кашкавал още със старта на схемата „Училищно мляко” на 22 октомври.

Производител на кашкавала е хасковска фирма. Избрана е от Държавен фонд земеделие (ДФЗ) да зарежда стотици училища в цялата страна по схемата „Училищно мляко”.

Причина за мухлясалия кашкавал е некачествената опаковка – показват пробите на Областната дирекция по безопасност на храните в Сливен. Вакуумираната опаковка не е плътно прилепнала и продуктът се е развалил.

Случаят извади на светло много въпроси около процедурата. Прокуратурата също проверява доставка на мухлясал кашкавал.

Продуктът е доставен в 14 училища, но от две има сигнал за мухъл, уточни д-р Кремена Стоева, началник отдел „Контрол на храните” в Агенцията по храните.

„Проверка показа, че има проблем с качеството – след лабораторен анализ се установява, че опаковките са с нарушена цялост. Този кашкавал е опасен, всеки мухлясал продукт е опасен за здравето”, каза д-р Стоева пред bTV.

Тя обяви още, че съвместната проверка на Агенцията по храните и прокуратурата не е приключила – проучват се производителя, склада и доставчика, за да се установи виновникът.

Игор Георгиев, началник на отдел „Училищни схеми” в ДФЗ обясни, че на доставчиците не се плаща предварително, а после се възстановяват сумите.

Каква ще е санкцията и ще продължи ли да работи по схемата фирмата, доставила мухлясал кашкавал, ще стане ясно, след като приключи проверката, каза Георгиев.

Въпросната фирма е одобрена да доставя продукти по схемата „Училищно мляко” в 922 училища в 15 области.