close
България

Епидемичната обстановка в Сливенска област от 29 юни до 5 юли

coronavirus-test

В периода от 29 юни до 5 юли, са регистрирани  38 лица с COVID-19 в Сливенска област, съобщиха от Областния кризисен щаб. Нивото на заболяемост остава почти същото в сравнение с предходния седмичен период, когато новите случаи на коронавирусни инфекции бяха 39.

Най-много новозаболели са регистрирани в община Нова Загора – 22-ма души. От тях 21-ма са жители на града /14 – на най-гъсто населения квартал/.  В община Сливен новите случаи са 14, като сред тях няма жители на най-гъсто населения квартал. Двама са в община Твърдица. Положителни за инфекцията лица в община Котел не са регистрирани.

Към момента активни за COVID-19 за 82-ма жители на областта /46 – в община Нова Загора и 28 – в община Сливен/, като сред тях четирима са медицински персонал.  55 души са хоспитализираните /един – в болница извън областта/, 27 са на домашно лечение.

Очакват се резултатите от 49 проби на лица със симптоми, медицински персонал и контролни проби преди изписване.

От началото на епидемия в Сливенска област положителните случаи за коронавирусни инфекции са 298, изписаните са 194 души.  За съжаление, 21 жители на областта изгубиха битката със заразата.

През последната седмица 521 души са поставени под домашна карантина, като 91 от тях – като контактни на заразени лица. Най-голям е делът на новокарантинираните  /76 на сто/, които са пристигнали от рискова зона.

Към момента общият брой на жителите на областта под карантина възлиза на 984. От началото на епидемията досега от карантина са отпаднали 7 309 лица.

В периода от 29 юни до 5 юли продължиха проверките, указани от областния управител и председател на Областния кризисен щаб Чавдар Божурски.  Съвместни екипи на РЗИ, ОДБХ и ОД на МВР извършиха 48 проверки.  Самостоятелно РЗИ осъществи 72 проверки, при които бе съставено едно предписание. При осъществените от ОДБХ 27 самостоятелни проверки в заведения и обекти за търговия на дребно бяха съставени едно предписание и един акт за нарушение на санитарно-хигиенните изисквания от персонала.  Служителите на ОД на МВР съставиха 18 протокола за предупреждение и 55 акта за неносене на предпазни маски в закрити помещения, извършените от тях проверки в периода са 33.

Областният кризисен щаб отново напомня на гражданите да съблюдават противоепидемичните мерки в динамичната епидемична обстановка при дифузно разпространение на коронавируса. Предпазната маска е задължителна в закрити площи, обществения транспорт, при посещение в аптека, лечебно заведение, търговски обекти. Изисква се редовно миене на ръцете, редовна дезинфекция на работното място и вкъщи. Препоръчва се спазването на физическа дистанция и носене на предпазна маска и в случаи на открито, като на автобусните спирки и други места със струпване на повече чакащи.