close
България

Епидемичната обстановка в Сливенска област към 01 юли

koronavirus

Пет са новите случаи на Ковид-19 в Сливенска област към 1 юли, съобщиха от Областния кризисен щаб. По данни на РЗИ, новозаболелите са се инфектирали при дифузно разпространение на коронавируса.  Един от пациентите е от Сливен, а останалите четирима – от Нова Загора.

РЗИ взе проби от петимата жители на Сливен, които участваха през юни в религиозен семинар в Перущица. Резултатите на четирима от тях са отрицателни. Положителна проба с PCR-теста е дал един от участниците. Той е приет на лечение в сливенска болница.

267 са диагностицираните с коронавирусни инфекции в Сливенска област от началото на епидемията, изписаните са 178. За съжаление, битката със заразата изгуби пациент на 74 години с онкологично и сърдечно-съдово заболяване. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семейството и близките. Починалите от началото на епидемията жители на областта са 21.

В община Сливен има намаление в броя на положителните за Ковид-19 случаи към момента – 23-ма души. От тях 17 са жители на града, като броят на болните в най-гъсто населения квартал е снижен на 6 души.

В община Нова Загора активните случаи към момента са 38. От тях 33 болни са от града, от тях 21 души са жители на най-гъсто населения квартал.

Под домашна карантина към 1 юли са 818 жители на Сливенска област /516 – община Сливен, 214 – община Нова Загора, 49 – община Котел и 39 – община Твърдица/. По данни на ОД на МВР отпаднали от карантина от началото на пандемията са 7 023 лица. Чакат се резултатите от 19 проби: 6 на лица със симптоми, 6 – медицински персонал, 7 – контролни.

На 30 юни, в изпълнение на заповедта на областния управител Чавдар Божурски, съвместни екипи на РЗИ, ОДБХ и ОД на МВР извършиха 34 проверки за спазване на мерките и санитарно-хигиенните изисквания, като 26 от тях се осъществиха самостоятелно от инспектори на РЗИ.  Съставен е един акт за административно нарушение. В отделни проверки от служители на ОД на МВР са съставени 4 преупредителни протокола, съставени са и 2 акта за неносене на предпазни маски в закрити площи.

Областният кризисен щаб призовава гражданите да спазват разпоредените в заповедите на здравния министър мерки и ограничения в периода от 1 до 15 юли. През последните два дни бяха получени сигнали от граждани за неспазване на мерките /неносене на предпазни маски и най-вече – неспазване на физическа дистанция/ в някои търговски обекти в града. Сигналите бяха предадени на компетентните органи.

Щабът напомня, че гражданите могат да подават сигнали на телефон 0882 947 594, всеки работен ден от 9 до 17 часа или ежедневно – на електронната поща на администрацията governments@regionsliven.com.