close
България

Ето какво ще решават общинските съветници утре

DSCN4132

Сред акцентите на утрешната сесия на местния парламент е предложението да бъде удостоена със званието „Почетен гражданин на Сливен“ европейската шампионка по лека атлетика Радослава Мавродиева. Това заяви на пресконференция днес председателят на местния парламент Димитър Митев.

Няколко са допълнителните точки от дневния ред, които ще бъдат разгледани по време на утрешната сесия на Общински съвет – Сливен.

Една от точките е свързана с промяна в състава на Обществената комисия, която ще определи носителя на наградата „Аргира Жечкова“.

Друга допълнителна точка е свързана с разглеждането на годишните финансови отчети и показатели на „Дентален център – Сливен“ ЕООД.

По думите на Митев сред акцентите на утрешната сесия са удостояване със званието „Почетен гражданин на град Сливен и общината“ състезателката по лека атлетика Радослава Мавродиева, която неотдавна стана европейски шампион в дисциплината „Тласкане на гюле“.

Друг акцент е промяна в Наредбата за приемане на ученици в първи клас на общинските училища на територията на общината. Изменението се налага заради настъпилите промени в нормативната уредба на национално ниво и получено предложение от Районна прокуратура – Сливен.

Общинските съветници ще гласуват и промяна в бюджета на общината. Една от причините е осигуряване на допълнителни средства за спортните клубове. Друга причина са ремонтни дейности по сградата на читалището в кв. „Речица“ и увеличение на основното месечно възнаграждение на кметовете на по-малките населени места.

Приемането на бюджетната прогноза за периода 2020-2022 г. също е сред точките от дневния ред на утрешното заседание.
Ще бъдат разгледани и предложения за упълномощаване кметът на общината да подпише запис на заповед по три проекта, в които участва община Сливен. Те са свързани със социалната интеграция и мерки за подобряване достъпа до образование на уязвими групи, както и предоставянето на интегрирани услуги за ранно детско развитие в Общностния център за деца и семейства.
Сред предложенията е и даване на съгласие на община Сливен да участва по ОП „Развитие на човешките ресурси 2014-2020 г.“ с проекта „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“. Димитър Митев подчерта, че финансирането ще бъде 100 % безвъзмездно.

На сесията утре ще бъде гласуван и докладът за изпълнението на програмата за развитие на читалищата от общината за предходната година, а също и отчетът за дейността на Общинския съвет по наркотични вещества – Сливен.

Друга точка от дневния ред касае промяната на предмета на дейност на ЕООД „Общинска охрана и СОТ – Сливен“. Тя се налага заради промяна в Закона за частната охранителна дейност.

На утрешното заседание ще бъдат гласувани също разпоредителни имотни сделки, отпускане на финансови средства на културни институти и финансови помощи на нуждаещи се лица.