close
България

Жълт и оранжев код за валежи и гръмотевици

dyjd-vreme-chadyr

Захлаждането на времето ще продължи и днес. Временни разкъсвания на облачността ще има през деня над Горнотракийската низина и Източна България. На много места с прекъсвания ще има валежи, придружени с гръмотевици. Има условия за значителни количества и градушки. Ще духа до умерен вятър от североизток, а в западната половина от Дунавската равнина – от северозапад. Температурите ще продължат да се понижават и максималните ще бъдат от 18°-20° на места в северозападната част от страната до 28°-30° на места в Източна България, където ще има и слънчеви часове. В София очаквана максимална температура ще е около 19°. Това е прогнозата на НИМХ.

Жълт и оранжев код за значителни валежи, придружени с локални гръмотевични бури, е обявен за цялата страна. Във Видин, Монтана, Враца, Добрич и Варна е обявен оранжев код. Там количествата валежи ще достигнат 40-70 мм. В останалата част от страната е обявен жълт код, като количествата дъжд ще достигнат 20-35 мм, локално и повече. През нощта срещу събота значителни валежи и силни гръмотевични бури ще има по Черноморието, а в останалата част от страната валежите ще са в процес на спиране.

Над планините ще е предимно облачно, по билата и мъгливо. Временни разкъсвания на облачността ще има през деня над Родопите и Странджа. На много места ще вали дъжд. Има условия за значителни валежи с гръмотевични бури. Ще духа до умерен вятър от южната четвърт. Максимална температура на височина 1200 метра около 15°, на 2000 метра – около 10°.

Над Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има валежи с гръмотевици. Има условия за значителни количества. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури: 25°-27°. Температурата на морската вода е 26°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.