close
България

Жълт код за дъждове в 10 области на страната

dyjd-chadyr

Жълт код за значителни валежи от дъжд обявиха синоптиците за десет области на страната за днешния 18 юни.

Предупреждението е в сила за районите на Русе, Разград, Силистра, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Сливен, Ямбол и Бургас.
В тези области се очакват значителни валежи с количество до 30-35 литра на квадратен метър, информират от Националния институт по метеорология и хидрология.

През деня над цялата страна ще е предимно облачно, след обяд над Западна България купеста и купесто-дъждовна. Ще има валежи от дъжд, на места след обяд придружени с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 22° и 27°, в крайните югозападни райони, където ще има повече слънчеви часове – до около 30°.

Над планините ще е предимно облачно с валежи от дъжд, на места придружени с гръмотевици. Ще духа умерен север-северозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 18°, на 2000 метра – около 11°.

По Черноморието ще е предимно облачно и дъждовно. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максимални температури 20-23°. Температурата на морската вода е 18-20°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.